Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Dodik zatražio smjenu glavnog revizora RS


Milorad Dodik, predsjednik RS

Predsednik Republike Srpske (RS) i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik zatražio je u utorak od glavnog revizora RS Duška Šnjegote da podnese ostavku, zapretivši da će, u suprotnom, biti smijenjen.

Posle sastanka lidera stranaka vladajuće koalicije u Banjaluci, Dodik je rekao da je je revizorski izvještaj o stanju budžeta RS "tendenciozan", dodavši da RS ima prihode u plusu od 40 miliona konvertibilnih maraka (oko 20 miliona eura).

On je optužio Šnjegotu da je "politički zloupotrebio Glavnu službu revizije i glavnog revizora koji pokušava da različitim tendencioznim informacijama dovede javnost u zabludu".

"Biće pokrenut postupak njegove smjene i smjene njegovog tima", rekao je Dodik.

Glavna služba za reviziju utvrdila je u svom revizorskom izvještaju da je Vlada RS uzimala kredite u ime fondova i javnih institucija, bez njihovog znanja, kao i da je stvarni deficit u budžetu RS 175, a ne 45 miliona KM, kako je prikazano.

Glavni revizor RS Duško Šnjegota je Nezavisnim novinama rekao da ostaje pri svojim stavovima koje je iznio u revizorskom izvještaju o stanju u budžetu RS.

On je rekao da se revizorski izvještaji pišu u skladu s međunarodnim revizorskim standardima, takozvanim INTOSAI standardi.

"Čitav koncept je dosta širok, ima različitih nivoa, ali u svakom slučaju radi se o uhodanim standardima koji se primjenjuju u čitavom svijetu", rekao je Šnjegota.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG