Dostupni linkovi

Trump o Sjevernoj Koreji: Sve opcije su na stolu


Displej u Japanu na kojem su premijer Abe i predsjendik Trump 29. avgust 2017.
Displej u Japanu na kojem su premijer Abe i predsjendik Trump 29. avgust 2017.

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da su "sve opcije na stolu" u smislu odgovora na sjevernokorejsko lansiranje rakete preko teritorije Japana.

U izjavi objavljenoj u utorak, Trump je rekao da je Pjongjang "signalizirao svoje nepoštovanje susjeda, svim članicama Ujedinjenih nacija, kao i minimum standarada prihvatljivog međunarodnog ponašanja."

Raketa koju je ispalio Pjongjang je preletjela preko Hokaido ostrva prije nego što se srušila u more, u potezu koji Tokijo naziva "prijetnjom bez presedana" za njihovu zemlju.

Premijer Šinzo Abe je rekao da je razgovarao sa predsjednikom Trumpom i da su se saglasili da pojačaju pritisak na Sjevernu Koreju.

Sjevernokorejski ambasador u Ujedinjenim nacijama branio je ponašnje Pjongjaga, porukom da je to bio odgovor na vojnu vježbu koju SAD i njeni saveznici izvode u regionu.

Kina je upozorila da su tenzije na Korejskom poluostrvu dosegle "prekretnicu" ali je rekao i da krivicu djelimično snose Vašington i Seul, zbog ponavljanja vojnih vježbi koijima se vrše pritisak na Sjevernu Koreju.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je poručio da Pjongjang "mora poštovati" rezolucije UN.

Savjet bezbjednosti UN, koji je nedavno uveo nove, jače sankcije Pjongjagu zbog njihovih balističkih i interkontinetalnih raketnih testova, održaće hitnu sjednicu danas.

I generalni sekretar UN Antonio Guterres osudio je lansiranje sjevernokorejske rakete, navodeći da takav potez ugrožava regionalnu stabilnost i bezbjednost. Guterres je pozvao vlasti u Pjongjangu da u potpunosti ispuni svoje međunarodne obaveze i radi na otvaranju kanala komunikacije.

Njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel takođe je osudio lansiranje sjevernokorejske rakete koja je preletjela Japan.

Gabriel je uoči susreta sa američkim državnim sekretarom Rexom Tillersonom u Vašingtonu rekao da će Njemačka podržati diplomatske napore SAD da se Sjeverna Koreja privoli na dijalog.

Šef njemačke diplomatije je dodao da je šokiran "brutalnošću" kojom Pjongjang krši rezoluciju UN i međunarodno pravo.

Prema njegovim riječima, međunarodna zajednica treba rigorozno da primjenjuje sankcije s ciljem da odvrati Sjevernu Koreju od raketa i nuklearnog programa.

Gabriel i Tillerson sastaće se večeras u Vašingtonu.

XS
SM
MD
LG