Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sberbanka pokrenula arbitražni postupak protiv Agrokora


Sjedište Agrokora, Zagreb

Ruska Sberbanka pokrenula je arbitražni postupak protiv hrvatskog Agrokora i 11 garanata pred Londonskim sudom za međunarodnu arbitražu o kreditima u iznosu od 450 miliona eura, saopšteno je iz koncernove kompanije Ledo.

U saopštenju se navodi da Sberbanka tvrdi da bi trebalo da Agrokor otplati zajmove kao rezultat postupka vanredne uprave, koji je trenutno u toku u ovom koncernu, prenosi portal Indikator.

Uporedo sa procesom arbitraže, povjerenik Agrokora Ante Ramljak podnio je zahtjev sudu da se vanredni administrativni postupci prepoznaju u Engleskoj i Velsu.

"Strane u arbitraži su pristale na mirovanje arbitražnog postupka sve dok se Ramljakov zahtjev ne riješi, a što očekujemo, najranije, u novembru 2017. godine", ističe se u saopštenju.

Kompanija je, takođe, navela da je Sberbanka pokrenula proces protiv nje pred beogradskim trgovačkim sudom, odnosno da je Ledo dobio odluku o privremenoj sudskoj zabrani, kojom je zabranjeno raspolaganje i opterećenje stoprocentnog udjela u Frikomu, koji služi kao kolateral na dug od 100 miliona eura Sberbanci, što je proizašlo iz vremena kada je Ledo služio kao garant za kredite davane Agrokoru.

XS
SM
MD
LG