Dostupni linkovi

Crnadak: Vučićeva poseta Sarajevu podstrek saradnji


Ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak izjavio je danas u Sarajevu da će poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića BiH biti snažan podstrek za buduću saradnju dve zemlje.

"Mislim da je veoma važna poruka da poseta prodje na dostojanstven način, sa porukama koje će se odaslati i biti usmerene na snažniju saradnju, procese pomirenja, ekonomska pitanja i što bolje odnose u budućnosti”, rekao je Crnadak na konferenciji za novinare.

On je istakao da se u prvi plan treba staviti politika dogovora a ne konflikta.

"Ono što nam treba jeste da pokažemo da u prvi plan možemo staviti politiku dogovora, a ne konflikta. Kao prvi korak predlažem da usvojimo ugovor o Transportnoj zajednici. Nakon što je Vlada RS poništila svoja dva zahteva, koji nisu bili sprovodivi, mislim da je dogovor blizu i da trebamo to što pre uraditi", rekao je Crnadak.

Prema njegovim rečima, na pitanju Transportne zajednice testira se ozbiljnost, medjunarodni ugled, kao i opredeljenost BiH da ide evropskim putem.

"Samo na ovaj način, odvajanjem onoga što je važno za EU integracije od sitnih političkih udaraca, možemo doći u poziciju da dobijemo zvaničan status kandidata", ocenio je šef diplomatije BiH.

Komentarišući izjave predsednika RS Milorada Dodika o tome da u RS treba održati referendum o ulasku BiH o NATO, Crnadak je rekao da u BiH postoji saglasnost za NATO partnerstvo i Akcioni plan za pristupanje tom vojnom savezu (MAP).

"Najava referenduma o NATO u RS je pogrešna stvar koja bi donela nove konfrontacije i novu radikalizaciju političkih prilika. Nema potrebe da oni koji su doneli odluke pre sedam ili osam godina na ovaj način pokušavaju oprati svoju odgovornost. Te odluke su takve kakve jesu, na nama je da sa tim živimo i pokušavamo popraviti", istakao je on.

Komentarišući izjavu češkog predsednika Miloša Zemana o tome da BiH "može postati baza terorista u Evropi", ministar spoljnih poslova BiH je rekao da se "često srećemo sa preteranim ocenama opasnosti od terorizma u BiH".

"Mi smo na udaru i mi smo jedna od meta. Imamo ljude koji se vraćaju sa stranih ratišta i postoji opasnost od terorizma, ali to nije opasnost te vrste da mi budemo izdvojeni", kazao je Crnadak.

On je naveo da Zemanova ocena "ne stoji", ali i da političari iz BiH ne treba da prenagle u reakcijama."Nismo mi nikakva baza u kojoj se svakog trena može desiti nešto strašno. Imamo otprilike nivo opasnosti kao u svim drugim evropskim zemljama", ocenio je Crnadak.

XS
SM
MD
LG