Dostupni linkovi

Ombudsman: Stanje u medijima u BiH sve gore


Jasminka Džumhur, Ombudsman BiH
Jasminka Džumhur, Ombudsman BiH

Ombudsman Bosne i Hercegovine Jasminka Džumhur izjavila je danas u Sarajevu da je stanje u medijima u BiH danas na mnogo gorem nivou nego ranijih godina.

Džumhur je taj podatak iznela na osnovu statističkih izveštaja do kojih je došla institucija Ombudsmana BiH, prezentujući "Specijalni izveštaj o položaju i slučajevima pretnji novinarima u BiH" izradjenog u saradnji i uz podršku Misije OEBS-a u BiH, prenosi Beta.

Ona je kazala da je na kraju prošle godine BiH u pogledu medijskih sloboda i sigurnosti novinara bila na na 65. mestu od ukupno 180 država, upozorivši da zabrinjava stalni pad od 2006. godine, kada je BiH zauzimala 19. mesto, dok je 2004. godine bila na 21. mestu.

Ombudsman BiH je navela da se broj medija u ovoj zemlji povećao, ali da, nažalost, povećanje njihovog broja nije pratilo poboljšanje njihovog položaja.

Džimhur je ocenila da je medijsko tržište u BiH jako fragmentirano i prezasićeno, što se, kako je istakla, odražava na položaj novinara.

Prema njenim rečima, u BiH nije na adekvatan način osigurana bezbednost novinara, pa su izloženi nasilju, uznemiravanju i zastrašivanju. Takodje, kazala je, postoji i problem ostvarivanja ekonomsko-socijalnih prava novinara u BiH, precizirajući da većina novinara nema zaključene ugovore, ne izvršavaju se obaveze iz ugovora o radu, novinari nemaju prava na sindikalno obrazovanje, a postoji i problem prekovremenog rada.

"Napadi na novinare predstavljaju napade na demokratiju", naglasila je Džumhur.

Ona je dodala da se svaki napad na novinare u BiH može korištenjem medjunarodnih mehanizama dovesti pred Evropski sud za ljudska prava, a praksa ovog suda pokazuje da su ti slučajevi većinom bili rešeni u korist novinara.

Prema njenim rečima, pitanje napada na novinare u BiH nije efikasno procesuirano, čak i kada je kao takvo prijavljeno nadležnim tužilaštvima.

Džumhur je istakla da ombudsmane zabrinjava to što krivičnim zakonom nije kao posebno krivično delo obuhvaćen napad na novinare.

XS
SM
MD
LG