Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Iračke snage zauzele centar Tal Afara


Tal Afar, Irak

Iračka vojska je danas objavila da je zauzela centar grada Tal Afar, gde se nalazi tvrđava iz otomanskog perioda, jednog od poslednjih uporišta Islamske države (IDIL) u Iraku.

"Antiterorističke jedinice su oslobodile četvrti Citadele u Tal Afaru. Podigli su iračku zastavu na njoj", rekao je general Abdelamir Jaralah, šef vojnih operacija u Tal Afaru.

Posle tog napredovanja policija i antiterorističke jedinice su objavile da je njihova misija ispunjena. Jaralah je rekao da su snage na zapadnom i južnom frontu "završile svoju misiju u Tal Afaru".

Navedeno je da se borbe nastavljaju u području al-Ajadiea, na severu Tal Afara, i okolini gde još postoje džepovi otpora.

Taj grad prethodnih nedelja bio meta iračkih i koalicionih aviona.

Iračani su danas zauzeli brojne četvrti Tal Afara.

Tal Afar, grad koji je pre dolaska Islamske države imao 200.000 stanovnika, ključan je za ofanzivu protiv džihadista i u Iraku i u Siriji, jer se radi o jednoj od tačaka za prenos oružja i ljudstva samozvanog kalifata.

Posle Tal Afara, očekuje se da Bagdad pokrene ofanzivu na Havidžu, 300 kilometara severno od Bagdada. Islamska država se još drži i u zapadnoj provinciji Anbar.

XS
SM
MD
LG