Dostupni linkovi

Haley traži pristup nuklearnih inspektora iranskim vojnim bazama


Nikki Haley, američka ambasadorica u UN
Nikki Haley, američka ambasadorica u UN

Američka ambasadorica u Ujedinjenim nacijama Nikki Haley iskazala je zabrinutost da nuklearnim inspektorima neće biti omogućen pristup iranskim vojnim bazama, te je apelovala na Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) da iskoristi sav autoritet koji posjeduje da bi osigurali provjeru da li se Teheran pridržava svih odredbi nuklearnog sporazuma iz 2015.

"Ja imam veliko povjerenje u IAEA, ali oni rade sa zemljom koja ima poznatu istoriju laganja i razvoja prikrivenog nuklearnog programa", rekla je Haley na press konferenciji nakon povratka iz Beča gdje je sjedište IAEA.

"Pozivamo IAEA da iskoristi sav autoritet sa kojim rapolažu da bi provjerili svaki mogući ugao i utvrdili da li se Iran pridržavanje nekulernog sporazuma" rekla je američka ambasadorica.

Haley je ovo saopštila u UN nakon povratka iz Beča i razgovora u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju, kao dio plana provjere koji je naložio predsjednik Donalad Trump. On je tražio da se obavi revizija sporazuma kojeg su pet svjetskih sila pod vođstvom bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame postigli sa Iranom 2015.

Vrhovne vlasti Irana su odbile da međunarodnim nuklearnim inspektorima omoguće pristup njihovim vojnim bazama i njihovi zvaničnici su rekli Reutersu da bi svaki takav potez uzrokovao teške posljedice.

XS
SM
MD
LG