Dostupni linkovi

Nove sankcije SAD Venecueli, ne razmatra se vojna akcija


H. R. McMaster savjetnik za nacionalnu sugurnost predsjednika SAD
H. R. McMaster savjetnik za nacionalnu sugurnost predsjednika SAD

Bijela kuća saopštila je u petak da uvodi nove finansijske sankcije Venecueli, među kojima i zabranu kupovine novih obveznica koje izdaje vlada Venecuele ili njena nacionalna naftna kompanija PDVSA.

Na press konferenciji u Vašingtonu ministar finasija SAD Steven Manuchin izjavio je da se u slučaju Venecule ne radi o "promjeni vođstva zemlje već o obnavljanju vladavine zakona i prava".

Savjetnik predsjednika SAD za nacionalnu sigurnost H.R. McMaster je na istoj press konfrenciji izjavio da "da se ne razmatra nikakav vojni plan za Venecuelu u bliskoj budućnosti".

"Nećemo mirno da gledamo propadanje Venecuele", navela je Bijela kuća i dodala da se nove mjere uvode kako bi se "diktaturi predsednika Nicolasa Madura ukinuo ključni izvor finansiranja".

Maduro je prema anketama postao veoma nepopularan i suočava se još od aprila s talasom protesta opozicije koja traži njegovu ostavku.

SAD su ponovile apel da se u Venecueli ponovo uspostavi demokratija, organizuju fer i slobodni izbori, oslobode politički zatvorenici i obustavi represija nad demonstrantima.

Opozicija u Venecueli kritikovala je američku banku Goldman Saks zbog kupovine obveznica PDVSA, čime se direktno finansira vlada predsjednika Madura.

Vašington i Karakas koji nemaju diplomatske odnose od 2010. godine i dalje imaju ekonomske i trgovinske veze, posebno u oblasti naftne industrije.

XS
SM
MD
LG