Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sastanak Zapadnobalkanske šestorke: Nakon Trsta, Han u Draču


Johannes Hahn evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju

Evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn otputovaće u Drač (Albanija) 26. avgusta, gdje će prisustvovati neformalnom sastanku predsjednika vlada zemalja Zapadnobalkanske šestorke.

Fokus sastanka će biti na pospješivanju provođenja obaveza preuzetih u julu 2017. na Samitu u Trstu, posebno Akcionog plana za produbljivanje ekonomske integracije u regionu.

"Regionalna ekonomska zona dogovorena na Samitu u Trstu pružiće nove prilike, kako za kompanije tako i za građane, te osnažiti ekonomski rast i tržište rada.

Sljedeći konkretni koraci će uključivati: uzajamno priznavanje stručnih kvalifikacija, utvrđivanje i ukidanje birokratskih i regulatornih prepreka koje ometaju trgovinu i investicije u regionu, uspostavljanje regionalnog dijaloga o digitalnoj transformaciji, te pokretanje pregovora o mehanizmu za rješavanje sporova.

"Evropska komisija snažno podržava regionalnu saradnju na zapadnom Balkanu kao sastavni dio njihove perspektive pristupanja EU, i to kroz značajna ulaganja u infrastrukturu koja povezuje region, ekonomiju i ljude unutar samog regiona, kao i saradnju između zapadnog Balkana i Evropske unije", navodi se u saopštenju EU.

XS
SM
MD
LG