Dostupni linkovi

EULEX, EU i ambasade: Poboljšati proceduru izbora sudstva na Kosovu


Ustavni sud Kosova
Ustavni sud Kosova

Ambasade Sjedinjenih država i Velike Britanije na Kosovu, te kancelarija EU u Prištini i misija EU za vladavinu prava, EULEX, reagovali su u petak u vezi sa procesom izbora predsednika Vrhovnog i Apelacionog suda od strane Sudskog saveta Kosova, nakon što je Ustavni sud poništio prethodni postupak imenovanja.

Sudski savet Kosova je 9. avgusta izglasao Hasana Šalju za predsednika Apelacionog suda, a Envera Pecija za predsednika Vrhovnog suda.

Odluku treba da potvrdi predsednik Kosova, Hašim Tači.

U zajedničkoj izjavi SAD-e i Velike Britanije, stoji da su njihovi predstavnici ambasada dali predlog Sudskom savetu za poboljšanje procedure imenovanja, koje su neke usvojene, ali ne i ona o tajnom glasanju.

„Verujemo da bi uspostavljanje otvorenog glasanja poslalo snažan signal posvećenosti principima transparentnosti, meritokratije i odgovornosti”, stoji u saopštenju.

Time ove dve ambasade dovode u pitanje iskrenu posvećenost Sudskog saveta ovim principima, te izostanak značajne diskusije o vrednostima kandidata užeg izbora što znači da pripadnik javnosti koji prisustvuje ovim procesima neće biti u stanju da razume zašto je jedan kandidat bio bolji od drugog.

“Moramo naglasiti da je naša briga osiguravanje transparentnosti procesa a ne individualni kandidati”, dodaje se.

Iz Kancelarije Evropske unije na Kosovu / Specijalna predstavnica Evropske unije i EULEKS-a rečeno je da Ustavni sud, koji je poništio prethodni proces odabira, je ustanovio da je mehanizam koji je Sudski savet Kosova primenio za nominovanje kandidata za mesto predsednika Vrhovnog suda i predsednika Apelacionog suda nije garantovao dovoljno jednak, transparentan, zasnovan na zaslugama i otvoren glasački proces.

U međuvremenu, EU je zajedno sa ostalim partnerima radila sa Sudskim savetom na unapređivanju sistema odabira, međutim, nakon ponovonog procesa odabira, EU je primetila da tome nije prethodila suštinska rasprava o podobnosti kandidata za poziciju predsednika Apelacionog i predsednika Vrhovnog suda.

„...dok obrazloženje odluka Saveta nema dovoljno opravdanost. Naglašavamo da se naša zabrinutost odnosi isključivo na proces selekcije, bez obzira na ta koji su kandidati odabrani“, stoji u njihovoj zajedničkoj izjavi.

„Nezavisno, odgovorno i efikasno pravosuđe bez političkog uplitanja je ono što ljudima na Kosovu treba i što očekuju od svojih lidera. To je u interesu ljudi na Kosovu i ključni preduslov za napredovanje Kosova na evropskom putu“, dodaje se.

XS
SM
MD
LG