Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Bivša premijerka Tajlanda stigla u Dubaji


Moguća kasna do deset godina: Yingluck Shinawatra

Tajlandski Vrhovni sud izdao je u petak nalog za hapšenje bivše premijerke Yingluck Shinawatre nakon što se ona nije pojavila na sudu kako bi joj bila izrečena presuda zbog nemara.

CNN je u popodevnim satima izvjestio pozivajući se pouzdane izvore iz njene stranke da je bivša premijerka stigla u Dubaji. Kako je rečeno ovom mediju ona je sada "na sigurnom".

Njen brat takođe bivši premjer Tajlanda, Thaksin živi na relaciji Dubaji London u dobrovoljnom egzilu da bi izbjegao optužbe za korupciju.

Yingluckin advokat Norawit Larleang u petak je sudu rekao da je ona bolesna, te da ne može prisustvovati izricanju, ali nije priložio ljekarsku potvrdu, zbog čega je sud odbio ovo opravdanje, kazao je državni tužilac, izvještava Xinhua.

Larleang je kasnije za CNN izjavio da ne zna da li se bivša premijerka nalazi u Tajlandu ili van zemlje.

Novac za njenu kauciju u iznosu od 900.000 dolara, koji je uplaćen kada je suđenje počelo prije dvije godine, zaplijenjen je.

Stotine Yingluckinih simpatizera koji su ispred suda čekali presudu, razišli su se nakon što se pročulo da se bivša premijerka nije pojavila.

Kako izvještava Xinhua, policija za sada nije potvrdila niti negirala navode da je Yingluck u srijedu tajno pobjegla iz zemlje.

Bivša premijerka se suočava s do deset godina zatvora zbog navodnog nemara u programu subvencioniranja proizvodnje riže, što je ovu zemlju koštalo na milijarde dolara.

Sud je odredio 27. septembar kao novi datum za izricanje presude.

XS
SM
MD
LG