Dostupni linkovi

Vitez: Mještani optužili policiju za upotrebu sile


Mještani ne žele hidroelektranu na rijeci Kruščici
Mještani ne žele hidroelektranu na rijeci Kruščici

Policija je jutros deblokirala javni put u selu Kruščica kod Viteza u centralnoj Bosni, na kojem su mještani već dvadeset dana protestovali zbog izgradnje mini hidroelektrane, a mještani su optužili policajce za upotrebu sile.

Na društvenim mrežama objavljeni su brojni snimci policijske akcije, gdje se vidi da su policijski službenici fizički sklanjali ljude sa puta.

Reporterki Radija Slobodna Evropa stanovnici ovog mjesta rekli su da je policija uportijebila silu kako bi oslobodila put, iako su među demonstrantima uglavnom bile žene.

Jedna od mještanki, Melina Ahmić, rekla je kako je određeni broj žena priveden dok su neke morale potražiti lječničku pomoć.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Srednjebosanskog kantona naveli su kako nemaju informacije da je policija upotrijebila silu da deblokira put.

Hasan Hodžić iz operativnog centra kantonalnog MUP-a rekao je da su mještani Kruščice više puta upozoravani da ne smiju blokirati javni put.

Međutim, stanovnici Kruščice tvrde kako njihovi snimci dokazuju da se policija s njima brutalno fizički obračunala.

Zbog svega su angažovali advokata i najavili da će nastaviti borbu protiv izgradnje hidroelektrana na rijeci Kruščici.

Jednu od svije planirane mini hidroelektrane na rijeci Kruščici gradiće sarajevska firma Hidrakon iz koje su ranije poručili da posjeduju sve potrebne dozvole i da sve rade u skladu sa zakonom.

Koalicija za zaštitu bh. rijeka podržala je mještane Kruščice, navodeći da je policija nasilno uklonila demonstrante, nanijevši nekima ozbiljne povrede.

Demonstranti, navodi ova koalicija, nisu provocirali niti se opirali policiji, a nekoliko ih je uhapšeno i ispitivano.

"Današnji incident pokazuje da vlasti ne štite građane i da se monstruozni incidenti poput ovih mogu desiti čak i ženama i djeci. Mjeđtani Kruščice brane svoje pravo na zdravu okolinu i vodu, kao glavno ljudsko pravo, dok investitori i oni koji brane njihove interese imaju samo motiv zarade", rekao je u ime ove koalicije Viktor Bjelić.

XS
SM
MD
LG