Dostupni linkovi

Vanredna vijest

IDIL objavio video u kojem prijeti Španiji


Driss Oukabir jedan je od terorista uhapšenih nakon napada u Španiji prije šest dana

Militantna organizacija Islamska država (IDIL) objavila je snimak na španskom jeziku u kojem prijeti "osvetom" za osam terorista koje je ubila policija tokom prošlosedmičnih napada u Barceloni i Cambrilsu.

Video je objavljen sinoć, šest dana nakon napada za koje je IDIL preuzeo odgovornost, a u kojima je poginulo 15, a ranjeno 200 osoba.

Na snimku jedan borac ISIL-a, koji se predstavio kao "Al Qurtubi" na španskom govori: "Mi ćemo osvetiti masakr koji ste počinili, šta sada radite Islamskoj državi?", prenio je španski list El Pais.

Na snimku su i fotografije napada u Barceloni, španskog premijera Mariana Rajoya, španskog kralja Felipea VI, te Younesa Abouyaaqouba, muškarca koji je upravljao kombijem koji se prošlog četvrtka zabio u pješake u Las Ramblasu, usmrtivši 13 osoba.

NA snimku se takođe spominje nekadašnje muslimansko kraljevstvo Španije, koje su Španci vratili pod svoju vlast 1492. godine.

"S Allahovom voljom, Al-Andalus će opet postati ono što je nekad bio ... kraljevstvo Kalifata", navodi se na snimku, te se muslimane poziva da "ne zaborave krv koju je prosula inkvizicija".

"Mi vas nikada nećemo ostaviti na miru", dodao je drugi militant, koji se predstavio kao "Abusalman Andaluzijac".

Španija se trenutno nalazi na četvrtom,od ukupno pet, nivoaopasnosti od mogućeg terorističkog napada, iako su nakon napada u Barceloni i Cambrilsu mjere sigurnosti povećane na kolodvorima, aerodromima i mjestima gdje se okupljaju velike grupe ljudi.

XS
SM
MD
LG