Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Mekalister u Beogradu: Tehnički spreman veliki broj novih poglavlja


Vučić i Mekalister rаzgovаrаli su i o odnosima u regionu

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister izjavio je danas u Beogradu da je veliki broj novih poglavlja u pregovorima sa EU tehnički pripremljen, da je Srbija dosta postigla, ali da ostaje još mnogo da se uradi.

"Volio bih otvaranje novih poglavlja, ali to ne zavisi od Evropskog parlamenta niti mene, već od država članica", rekao je Mekalister na konferenciji za medije sa predsjednikom Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije Nenadom Čankom.

Mekalister je rekao da će ostati izvjestilac za Srbiju iako je postavljen za predsjednika Vanjskopolitičkog odbora Evropskog parlamenta, a obraćanje je završio riječima "Ja volim Srbiju" na srpskom jeziku, prenosi Beta.

Prethodno se Mekalister sastao sa predsjednikom Srbije Aleksаndrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i šefom diplomatije Ivicom Dačićem.

Vučić je informisao Mekаlistera o plаnovimа zа sprovođenje unutrаšnjeg dijаlogа o Kosovu i nаčinimа zа formаlizаciju procesа, saopšteno je nakon sastanka.

Srbija, zаhvаljujući uspješnim ekonomskim i političkim reformаmа, nаstаvljа sigurnim putem kа člаnstvu u zаjednicu evropskih držаvа, izjavila je Brnabić na sastanku sа Mekаlisterom.

Dačić je kazao da će Srbija nastaviti da realizuje svoje vanjskopolitičke prioritete, pri čemu je članstvo u EU strateško opredjeljenje Vlade, a takođe, i regionalna stabilnost.

Izvjestilac Evropskog parlamenta na kraju dana sastao se i sa dijelom opozicije, a detalji razgovora nisu poznati.

Sastanak je 20 minuta prije kraja napustio Lider pokreta Dosta je bilo Saša Radulović. Pored Radulovića sa Mekalisterom su razgovarali i lideri Demokratske stranke Dragan Šutanovac, Socijaldemokratske stranke Boris Tadić, Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović i pokreta DJB.

Na sastanak, bez obzira na poziv, nisu došli lider Pokreta slobodnih građana Saša Janković, kao ni bivši predsjednički kandidat Vuk Jeremić. Janković je ranije kazao da iz objektivnih razloga neće prisustvovati sastanku.

Predsjednik Nove stranke Zoran Živković rekao je da nije ni dobio poziv za sastanak.

XS
SM
MD
LG