Dostupni linkovi

Razija Mujanović i Toni Kukoč u FIBA-inoj Kući slavnih


Američka košarkaška liga
Američka košarkaška liga

U Kuću slave Međunarodnog košarkaškog saveza (FIBA) u generaciji 2017. uvršteno je dvoje košarkaša iz regije. Raza Mujanović iz BiH i Toni Kukoč iz Hrvatske.

Mujanović je 80-ih i 90-ih godina prošloga stoljeća osvojila četiri evropska klupska naslova, te isto toliko puta proglašavana najboljom košarkašicom Evrope.

Na Mediteranskim igrama 1993. godine osvojila je zlato u dresu bh. reprezentacije.

Toni Kukoč tijekom igračke karijere s tadašnjom Jugoplastikom osvojio tri uzastopna naslova europskog prvaka (1989, 1990, 1991), a nakon odlaska u NBA ligu kao igrač Chicago Bullsa osvojio je i tri uzastopna prvenstvau najjačoj svjetskoj košarkaškoj ligi (1996, 1997, 1998).

Kukoč je s reprezentacijom bivše Jugoslavije osvojio naslov svjetskog prvaka u Argentini 1990. godine, naOlimpijskim je igrama osvojio dva srebra, s Jugoslavijom u Seulu 1988. te s Hrvatskom u Barceloni 1992.

Ove godine u kući slavnih će biti i Shaquille O'Neal (SAD), Mickey Berkowitz (Izrael), Pero Cameron (Novi Zeland), Valdis Valters (Latvija). Uz njih, kao trener je uvršten Dušan Ivković (Srbija) te originalni "Dream Team", američka reprezentacija koja je na Olimpijskim igrama 1992. u Barceloni osvojila zlatnu medalju.

Službena ceremonija primanja u FIBA-inu Kuću slave koja se nalazi u sjedištu FIBA-e u Ženevi održat će se 30. septembra.

XS
SM
MD
LG