Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Gani i NATO pozdravili Trumpov stav o Avganistanu


Tramp: Bezbednosne pretnje u Avganistanu ogromne
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00

Tramp: Bezbednosne pretnje u Avganistanu ogromne

Avgansitanski predsjednik Ašarf Gani pozdravio je "dugotrajnu posvećenost" SAD Avganistanu, nakon što je predsjednik Donald Trump objavio strategiju za ovu ratom razorenu zemlju.

I saopštenju objavljenom u utorak, Gani je zahvalio Trumpu i američkom narodu za podršku "u našoj zajedničkoj borbi da se region oslobodi prijetnje terorizma".

"Američko-avganistansko partnerstvo jače je nego ikad" rekao je Gani.

Američki predsjednik Donald Trump isključio je mogućnost povlačenja SAD iz Avganistana, čime je promijenio svoj prvobitni stav u kampanji da će okončati najduži rat u istoriji SAD.

Odluku je pozdravio i generalni sekretar NATO saveza Jens Stoltenberg. On je, kako je navedeno u saopštenju, pozdravio "novi, na uslovima bazirani pristup Avganistanu i regionu".

"Naš cilj ostaje da osiguramo da Avganistan nikada više ne postane sigurno utočište terorista koji će napadati naše zemlje" naveo je Stoltenberg.

Trump je to rekao predstavljajući novu američku strategiju za Avganistan, u govoru u vojnoj bazi Fort Majer jugozapadno od Vašingtona. On, međutim, nije naveo broj eventualnih dodatnih vojnika niti je govorio o vremenskim rokovima, rekavši da će njegova strategija biti zasnovana na uslovima na terenu.

„Noseći stub naše nove strategije je prelaz sa pristupa koji se zasnivao na vremenskim rokovima, na onaj koji je zasnovan na uslovima. Rekao sam mnogo puta koliko bi bilo kontraproduktivno za SAD da unaprijed objave datume početka ili okončanja naših vojnih opcija. Nećemo govoriti o broju trupa ili o planovima budućih vojnih aktivnosti. Uslovi na terenu, a ne proizvoljni rokovi, biće ono na čemu će se naša strategija od sada zasnivati.“

Trump je, predstavljajući novu strategiju za Avaganistan, takođe upozorio susjedni Pakistan da ne pruža utočište talibanskim pobunjenicima.

"Pakistan će imati koristi ako sarađuje s nama u Avganistanu ali će i mnogo izgubiti ako nastavi da pruža utočište teroristima. To mora odmah da se promijeni", rekao je Trump.

Američki predsjednik je takođe ostavio mogućnost dijaloga sa pojedinim grupama pobunjenika u Avganistanu.

"Možda će u jednom trenutku biti moguće ostvariti politički dijalog sa jednim dijelom talibanskih pobunjenika u Avganistanu", rekao je Trump.

„Zaključio sam da su bezbjednosne prijetnje sa kojima se suočavamo u Avganistanu i širem regionu ogromne. U Avganistanu i Pakistanu danas je aktivno 20 organizacija koje SAD smatraju za terorističke. To je najveća koncentracija u bilo kojem regionu na svijetu. Pakistan često pruža utočište onima koji izazivaju haos, nasilje i teror. Prijetnja je veća utoliko što su Pakistan i Indija nuklearne sile, čiji napeti odnosni prijete da prerastu u konflikt.“

Prije Trumpovog govora, šef amerčke diplomatije Rex Tillerson je održao sastanak s ministrima spoljnih poslova Avganistana, Pakistana i Indije. Tillerson je razgovarao s kolegama iz te tri zemlje o mogućnostima njihove saradnje sa SAD na novoj regionalnoj strategiji u cilju stabilizacije južne Azije

Ministar odbrane SAD, James Mattis, rekao je nakon govora američkog predsjednika da su SAD i njeni saveznici spremi da povećaju broj vojnika u Avganistanu.U toj zemlji se, inače, trenutno nalazi oko 8.400 američkih vojnika koji pružaju podršku lokalnim vlastima u borbi protiv pobunjenika posle povlačenja međunarodnih snaga krajem 2014. godine.

Pentagon je,prije nekoliko mjeseci razmatrao plan o slanju oko 3.800 dodatnih vojnika u cilju jačanja avganistanske vojske, koja ne može da se izbori s pobunom talibana.

Jutros je, inače, na diplomatsku četvrt u Kabulu, u blizini američke ambasade, ispaljena raketa, za šta su odgovornost preuzeli upravo talibani. Oni su prijetnjama reagovali na Trampov govor, uz ponavljanje svog zahtjeva za povlačenje američke vojske.

SAD su započele intervenciju u Avganistanu 7. oktobra 2001. godine, kao odgovor na terorističke napade na Njujork i Vašington 11. septembra, u cilju smjenjivanja talibana s vlasti i uništenja terorističke organizacije Al Kaida, odgovorne za te napade.

Trump se u svom noćašnjem govoru osvrnuo i na to što se prije dolaska u Bijelu kuću zalagao za povlačenje američke vojske iz Avganistana. "Moj prvobitni instinkt bio je povlačenje ali se drugačije odluke donose kada ste u Ovalnom kabinetu", objasnio je Tramp sinoć.

XS
SM
MD
LG