Dostupni linkovi

Protest FoNeta i Bete zbog diskriminacije medija


Novinske agencije Beta i FoNet oštro protestuju zbog današnje diskriminatorske odluke ministra spoljnih poslova Ivice Dačića da izjavu o izuzetno važnom pitanju međunarodne pozicije i bezbednosti zemlje, kao što je povlačenje osoblja iz Ambasade Srbije u Skoplju, da samo Tanjugu, čiji je rad, odlukom Vlade Srbije, prestao još pre više od godinu i po dana.

Na ovaj način se drastično narušava ravnopravnost učesnika na medijskom tržištu i daje izrazita prednost agenciji čiji je staus odavno morao da bude rešen u skladu sa zakonom. Time su naročito pogođene druge novinske agencije koje legalno posluju na tržištu Srbije, ali i njihovi korisnici širom zemlje i regiona.

Bilo bi veoma loše ukoliko bi se ispostavilo da ovakav pristup prerasta u praksu. To bi značilo narušavanje slobode javne reči i slobode medija, a Srbija bi ponovo dobila medije koji su "ovlašćeni da objave" stav nekog organa javne vlasti.

Ovakav pristup se lako pretvara u sredstvo pritiska, budući da organi javne vlasti, izborom kojem mediju saopštavaju stavove ili govore o važnim pitanjima od javnog interesa, iznuđuju njihovu "lojalnost".

"Osoblje ambasade pozvano je u Beograd na hitne konsultacije zato što je nedvosmileno ustanovljeno, sa jasnim dokazima, pojačano ofanzivno-obaveštajno delovanje prema Republici Srbiji u celini i našoj ambasadi u čemu je svakako prisutan i strani faktor", saopštio je ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić preko izabrane agencija Tanjug, nakon višečasovnog čekanja zvanične informacije iz Beograda o povlačenju osoblja ambasade iz Skoplja.

XS
SM
MD
LG