Dostupni linkovi

Formiran Savet Srbije za populacionu politiku: Stimulacija rađanja


Ne postoji važniji posao za Vladu Srbije i državu od populacione politike, izjavila je premijerka Ana Brnabić nakon konstituisanja Saveta za populacionu politiku.

Savet u ovom trenutku radi na izmeni i dopuni Strategije za podsticanje rađanja.

„Mi možemo da razgovaramo o rastu BDP, možemo da razgovaramo i o dovođenju investitora, možemo da razgovaramo i o tome da pravimo što bolji ambijent za preduzetništvo, za mala i srednja preduzeća, za domaće investitore, možemo da pričamo o smanjenju nezaposlenosti, možemo da pričamo o reformi prosvete i o svemu ostalom, ali ako nemamo uspeh kao Savet za populacionu politiku onda mi nemamo budućnost za Srbiju“, rekla je Brnabić.

Najavljena je puna primena zakona o usklađivanju rada i roditeljstva, kao i dopune i izmene zakonskih rešenja za bolje okruženje da mlade porodice mogu da planiraju decu a da se brinu za svoja radna mesta.

Stimulacija rađanja drugog deteta je najvažnija populaciona mera, izjavila je ministarka bez portfelja zadužena za populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović ukazujući da je svake godine 35 hiljada manje stanovnika.

„Mi imamo 52 posto žena koje su rodile jedno dete, ta psihološka potreba za roditeljstvom se negde i zadovoljava, ali ne i za populacionim parametrima koji obezbeđuju bolju demografsku budućnost i da nas bude više. Nama je važna stimulacija drugog deteta, koje je preduslov rađanja trećeg deteta, jer svega 6 posto naših žena ima troje dece“, rekla je Đukić Dejanović.

Premijerka Ana Brnabić je navela da je u ovom trenutku najviše brine što kasne naknade za porodilje zbog obimne administracije i toga što se sva dokumentacija radi ručno, te da će preduzeti korake kako bi ta procedura išla brže.

„Ako pričamo o populacionoj politici ne možemo da dozvolimo da kasne naknade za porodilje, posebno u trenutku kada imamo stabilan i dobar budžet. To je ono što očekujem da ćemo moći da rešimo prvo i pre svega“, poručila je premijerka.

Broj stanovnika u Srbiji je smanjen za oko 400 hiljada u odnosu na pretposlednji popis 2001, što zbot “bele kuge”, što zbog emigracije.

XS
SM
MD
LG