Dostupni linkovi

Novi Sad: Građani protestovali zbog masovnog krivolova prepelica


Prepelice

Protest građana pod nazivom "Da li inspektori čuju muziku na struju?", zbog državnog ignorisanja masovnog krivolova prepelica uz korišćenje elektronskih vabilica, održan je danas na Trgu slobode u Novom Sadu, a organizatori su poručili da inspekcijske i lovočuvarske službe ignorišu ovaj problem.

Predstavnik Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Radislav Mirić izjavio je da je problem krivolova na prepelice već godinama poznat i inspekciji lovočuvarskih službi, ali da ipak "odbijaju da sarađuju".

"Odlučili smo se da iznesemo ovaj problem na videlo, pozovemo građane i institucije da reaguju - građani da prijavljuju slučajeve policiji, a institucije da rade svoj posao, odnosno da procesuiraju nelegalne aktivnosti", rekao je Mirić novinarima na protestu u Novom Sadu.

Izneti su i podaci Lovačkog saveza Srbije da u Srbiji godišnje bude "legalno" ubijeno oko 45.000 prepelica, a procena je da se dodatno krivolovi još oko 60.000 prepelica.

Predstavnici Društva su građanima na protestu objasnili da se krivolov vrši pomoću nelegalnih elektronskih vabilica, a ubijene ptice često se krijumčare u inostranstvo.

Od jedne prokrijumčarene prepelice se zaradi i više od deset evra, a širom države tokom sezone lova radi oko 800 elektronskih vabilica, rekli su aktivisti.

XS
SM
MD
LG