Dostupni linkovi

Ivancov: Incko izvrće činjenice


Petr Ivancov, ruski ambasador u BiH

Ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov ocenio je kao izvrtanje činjenica tvrdnju visokog predstavnika Valentina Incka da odluka Ustavnog suda BiH o knjiženju perspektivne vojne imovine odgovara stavu Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira i da vlasti Republike Srpske moraju omogućiti to knjiženje na BiH, uključujući objekat u Han Pijesku.

"Nažalost, visoki predstavnik ponovo izvrće činjenice", izjavio je Ivancov Srni.

Prema njegovim rečima, u odluci Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira o primeni programa "pet plus dva" govori se o podeli državne i vojne imovine, a ne o njenom knjiženju neposredno na zajedničke institucije.

Ivancov je istakao da zastupa stav da pitanja koja se neposredno tiču interesa jednog od entiteta ne mogu biti rešena bez njegovog učešća.

"Ovo je jedan od postulata državnog uređenja BiH", rekao je Ivancov.

On je podsetio na osnovni princip Dejtonskog sporazuma koji glasi da bitne odluke za BiH i entitete moraju biti rezultat saglasnosti sva tri naroda.

OHR je juče izrazio punu podršku svim nadležnim organima u procesu knjiženja perspektivne vojne imovine na BiH što je, kako je navedeno u saopštenju, skladu sa stavom koji zastupa Upravni odbor Savjeta za sprovođenje mira.

"Organi Republike Srpske moraju omogućiti knjiženje sveukupne perspektivne vojne imovine koja se nalazi na teritoriji Republike Srpske, te u tom kontekstu moraju, takođe, sprovesti i odluku Suda BiH u predmetu Han Pijesak", saopšteno je iz OHR-a.

Ustavni sud BiH odbio je kao neosnovanu apelaciju Republike Srpske podnesenu protiv presuda Suda BiH, kojima je naloženo da vojni objekat "Veliki Žep" na Han Pijesku bude uknjižen na BiH.

Presudama Suda BiH, koje su donesene 2015. i 2016. godine Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove obavezana je da uknjiži na BiH objekat i zemljište površine 11.474 metra kvadratna na Han Pijesku, te da nad njima budu izbrisana sva prava Republike Srpske.

U Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove Srni je rečeno da nema uslova za sprovođenje presude Suda BiH o upisu imovine u Han Pijesku.

XS
SM
MD
LG