Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Maljković: Na pobedničkom postolju sa kosovskim sportistima


Vaterpolisti Srbije na zlatnom postolju na Olimpijskim igrama u Riju

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije (OKS) Božidar Maljković rekao je da srpski sportisti koji budu osvajali medalje na međunarodnim takmičenjima neće smeti da napuste pobedničko postolje, ako se na njemu nađu sa sportistima sa Kosova, i istakao da od tog stava neće odustati po cenu smenjivanja sa funkcije.

"Ako se to ne sviđa državnom vrhu, neka me promeni. Ako je bilo ko u državi protiv toga, moraće mene da otera. Ne priznajemo Kosovo, to je svima jasno, ali kada sportisti osvoje medalju, moraju na postolje bez obzira na to ko je još na tom istom postolju", rekao je Maljković u intervjuju za Nedeljnik.

On je naveo slučaj sa nedavne Olimpijade mladih u Đeru, gde mu je generalni sekretar OKS Đorđe Višacki rekao da bi "mogao da bude veliki problem", ako se džudistkinja sa Kosova nađe na postolju sa srpskom takmičarkom.

"Odluka Vlade Srbije je da predsedniku MOK-a napišemo pismo da ne priznajemo Kosovo. I to smo i uradili. Ali da je bio slučaj u bilo kom olimpijskom sportu da se na postolju nađu sportisti iz Srbije i sa Kosova, moj stav je bio čvrst i odlučan da budemo na postolju. Nema odlaska sa postolja. Nije se to desilo u Đeru, ali ubuduće ako se to desi, jer ja sam takav čovek i u duhu olimpizma, pravde, ideje sporta, ne sme nijedan srpski sportista da odlazi sa postolja", rekao je Maljković.

XS
SM
MD
LG