Dostupni linkovi

Jusko: Od RS zavisi hoće li BiH dobiti novac za transport


Ismir Jusko: Nikome nije u interesu da BiH bude van igre
Ismir Jusko: Nikome nije u interesu da BiH bude van igre

Bosna i Hercegovina ima rok do kraja septembra da pristupi Ugovoru o Transportnoj zajednici ili će, u suprotnom, 250 miliona eura, namijenjenih za infrastrukturne projekte, biti preusmjereno drugim državama.

Ovo je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) najavio ministar komunikacija i saobraćaja BiH Ismir Jusko.

Razlog je što je Bosna i Hercegovina jedina zemlja koja na samitu šefova Zapadnog Balkana u Trstu nije potpisala pristup Transportnoj zajednici, zbog protivljenja Republike Srpske koja je tražila da se resorni ministri saobraćaja na nivou države i entiteta rotiraju prilikom predstavljanja stavova Bosne i Hercegovine u okviru Transportne zajednice.

RSE: Ministre Jusko, da li je očekivan ovaj rok kojeg je postavila Evropska unija?

Jusko: U proteklih deset mjeseci ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, i svi ostali partneri koji su učestvovali u pravljenju okvirne transportne strategije, pa u pripremi projekata za Trst, zajednički smo potrošili puno energije da bi od šest projekata, četiri prošla iz Bosne i Hercegovine, a dva su otišla za Srbiju i Makedoniju. To pokazuje koliko su projekti bili dobro pripremljeni.

Sada možete zamisliti da dođete u situaciju da u samoj finalizaciji ostanete bez mogućnosti da budete dio jednog istorijskog čina. Nakon povratka iz Trsta dobili smo pismo od komesara Hahna (Johannes) u kome je jasno naglašeno da do kraja septembra trebamo da potpišemo ugovor o pristupanju u Transportnu zajednicu ili će u suprotnom sredstva namijenjena BiH biti preusmjerena prema drugim zemljama. Mislim da je to jedan od posljednjih luksuza koji trebaju Bosni i Hercegovini.

Ovako ispruženu ruku i benefit od pola milijarde maraka nepovratnih sredstava, i sve one benefite koje treba da dobijemo u narednim godinama, je nešto što nam ne treba. I dalje sam optimista da ćemo potpisati to u zadanom roku, jer ne mogu da razmišljam o najcrnjem scenariju, a to je da izgubimo sva sredstva i priliku da apliciramo za nove projekta.

RSE: Da li su i dalje sporne stvari koje se tiču zahtjeva Republike Srpske?

Jusko: Pomaci postoje. Republika Srpska je korigovala svoje zaključke i jedan od posljednjih uslova koje smo dobili je da imamo rotiranje entitetskih ministara sa državnim ministrom kada je u pitanju naše predstavljanje u Transportnoj zajednici. Ustavna nadležnost državnog ministra je da predstavlja državu Bosnu i Hercegovinu.

Ako me lično pitate, moje je opredjeljenje da sa svojim kolegama, entitetskim mninistrima, radimo na novim projektima, ali i Vijeće ministara ima stav da državu Bosnu i Hercegovinu na međunarodnom nivou predstavlja državni ministar, a to je naša i ustavna nadležnost.

Jusko: Transportna zajednica treba BiH
Jusko: Transportna zajednica treba BiH

RSE: Kada će se o ovom problemu govoriti na Vijeću ministara BIH, s obzirom da se septembar približava?

Jusko: To bi trebalo biti na samom početku septembra. Šestog septembra je najavljena sjednica Parlamenta Bosne i Hercegovine, a da li će to biti prije ili nakon sjednice, će odlučiti predsjedavajući Vijeća ministara. Sigurno je da će biti na toj sjednici stavljen na dnevni red Ugovor o Transportnoj zajednici i to je zadnja sjednica kada ga moramo usvojiti.

RSE: Uprkos tome kako bh. političari stalno ponavljaju da im je Evropska unija jedini cilj, da li ovakve stvari, poput ugovora o Transportnoj zajednici, koče približavanje BiH Uniji?

Jusko: Evropski zvaničnici u Trstu su bili šokirani činjenicom da nismo potpisali Ugovor. To je loša poruka, jer smo izgubili priliku da budemo dio istorijskog projekta. Međutim, Evropska komisija nam je dala drugu priliku.

Nikome nije u interesu da Bosna i Hercegovina bude van ove igre, niti zemljama regije, niti Evropskoj uniji. Jasno nam je rečeno u Trstu – nepotpisan ugovor znači da nema projekata, a potpisan, projekti dobijaju legitimitet. Znači, sada je sve na nama.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG