Dostupni linkovi

Srbija: Isplata obeštećenja za oduzetu imovinu počinje 2018


Strahinja Sekulić: U naturi ili obveznicama
Strahinja Sekulić: U naturi ili obveznicama

Obeštećenje građana kojima je posle Drugog svjetskog rata oduzeta imovina može da počne naredne godine preko obveznica čiji je rok dospjeća 12 godina, a godišnja kamata dva odsto, rekao je danas direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić.

On je za agenciju Beta rekao da je maksimalni iznos koji bivši vlasnik može da dobije 500.000 eura bez obzira na tržišnu vrijednost imovine.

"Obeštećenje za imovinu koja je oduzeta i ne može da se vrati u naturi biće isplaćeno u novcu preko obveznica sa rokom dospeća od 12 godina od trenutka kada bude doneto rešenje", rekao je Sekulić.

Dodao je da će iznos obeštećenja biti manji od vrijednosti imovine jer ni jedna država u svijetu, bogatija od Srbije nije bila u mogućnosti da građanima isplati nadoknadu u stopostotnom iznosu.

Rekao je da će Vlada Srbije utvrditi koeficijente na osnovu kojih će se izračunati visina obeštećenja, imajući u vidu da je već zakonom predviđeno da za restituciju može da se iz budžeta izdvoji maksimalno dvije milijarde evra.

Od 76.000 zahteva za povraćaj imovine do sada je, prema njegovim riječima, obrađeno oko 62 odsto i među tim rešenjima za povraćaj u naturi je do sada oko 1.000 rješenja za obeštećenje u novcu.

Kada se utvrdi koeficijent, isplata može da krene i ove godine jer, kako je rekao Sekulić, sredstava ima u budžetu.

XS
SM
MD
LG