Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Agrostručnjak: Šteta od suše u Srbiji više od milijardu dolara


Suša je umanjila poljoprivrednu proizvodnju u Srbiji za oko 20 odsto u odnosu na prosečan godišnji rod, a za 30 odsto u odnosu na prošlu rekordnu godinu, tako da je izgubljena vrednost više od milijardu dolara, rekao je danas stručnjak za poljoprivredu Milan Prostran.

Prostran je za agenciju Beta rekao da ovogodišnju štetu zbog visokih temperatura treba uporedjivati sa godinama sa prosečnim rodom jer je to pravilnije nego je porediti sa rekordnim kao što je prošla godina.

Dodao je da do kraja sezone stanje može da se popravi ali i da se pogorša, i da će kiša koja je u subotu zahvatila značajan deo zemlje pomoći da se biljke malo oporave.

"Visoke temperature su najviše uništile kukuruz koji čini 20-25 odsto ukupne poljoprivredne proizvodnje i zasejan je na 1,1 milion hektara", rekao je Prostran.

On je istakao da zbog klimatskih promena i nemogućnosti države da finansira navodnjavanje na većim površinama rešenje za održivu poljoprivredu treba tražiti u jesenjoj setvi na dvostruko većoj površini od do sada prosečne, od oko 500.000-600.000 hektara.

XS
SM
MD
LG