Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Zbog suše vanredno stanje na Pešterskoj visoravni


Zbog suše i nedostatka vode na Pešterskoj visoravni Štab za vanredne situacije u opštini Sjenica proglasio je varedno stanje na ovom području. Mesec i po bez vode su meštani sela Cvrsko, Boljava i Giljeva. Ugroženo je oko 3 000 krupne i sitne stoke.

Dugotrajna suša presušila je bunare i lokve na na kojima su ljudi pojili stoku. „Danima se patimo i mi i stoka priča“, Novak Jelić iz sela Crsko .

„Ima mesec dana nema ni kap vode. Imali smo ovde neke bunare i lokve i to smo koristili da napojimo stoku. Zbog velikih vrućina i tu je voda isparila. Ja imam oko 30 govedi, 100 ovaca , 80 jagnjadi. Najbliže pojilo mi je peške da idem oko 15 kilometara. To je ići sa stokom neizvodljivo. Za piće vodu uzimam na Karajuća bunari a to je 20 kilometara u jednom pravcu, a put je makadam, pun rupa. Kupanje, pranje, to je svedeno na ništa“, priča Jelić i dodaje da je prinuđen da prodaje stoku za „bud zašto“ samo da bi smanjio pojenje.

Zamenik predsednika opštine Sjednica Mikailo Kaličanin izjaivo je su mnogi vodovodi na Peštaru presušili:

„Vanredna stanje će trajati dok ne rešimo problem sa snadevanjem vode i ostalih meštana Pešteri. Dogovorili smo se da iz izvorišta Vrućas, selo Višljeva, za meštane sela Cvrsko odvedemo crevo koje neće biti ukopano da bi im se što hitnije obezbedila voda. U međuvremenu počećemo sa ukopavanjem creva i na taj način rešićemo trajno problem vodosnabdevanja za ovo selo.“

U toku je rekonstrukcija Pešerskog vodovoda dugog oko 80 kilometara. To je jedino dugoročno rešenje za sve meštane Sjenice i Tutina, na kome su zbog dotrajalih cevi gubici vode i preko 70 posto pa je i to razlog što su udaljena sela na Peštaru bez vode.

XS
SM
MD
LG