Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Crnadak: Smiješni pokušaji Dodika oko ruskog duga


Igor Crnadak

Pokušaji Milorada Dodika i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) da preuzmu zasluge za rješavanje pitanja ruskog klirinškog duga postali su smiješni, jer ih dvije nepobitne činjenice demantuju, izjavio je ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak.

To je kazao povodom izjave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o pitanju klirinškog duga Ruske Federacije prema BiH u kojoj spominje ministra Crnatka.

Prva činjenica, ističe ministar, kaže da je ovo Vijeće ministara BiH vodilo pregovore i potpisalo sporazum s ruskom stranom, nakon čega je novac u ukupnom iznosu nedavno uplaćen na račun Centralne banke BiH.

"Druga činjenica kaže da tokom prethodna dva mandata, od 2006. do 2015. godine, kada je potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić bio predsjedavajući, odnosno zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, nije bilo nikakvog sporazuma s Ruskom Federacijom i nije bilo rješenja ovog pitanja", naveo je.

Iz ove dvije činjenice, naglašava Crnadak, jasno je da će rješavanje klirinškog duga Rusije ostati zabilježeno kao jedan od uspjeha ovog Vijeća ministara BiH, u kojem učestvuju Partija demokratskog progresa i Savez za promjene "bez obzira na svu mržnju koju prema srpskim predstavnicima u Sarajevu svakodnevno pokazuje Milorad Dodik".

Ovom prilikom ministar je još jednom iskazao zahvalnost Ruskoj Federaciji što je cjelokupan dug prema BiH isplatila u gotovom novcu, što je, kako je istakao, jedinstven slučaj, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

XS
SM
MD
LG