Dostupni linkovi

Kosovo: Četrnaest godina od zločina u Goraždevcu


Kosovo Map 2012 ENG

Proteklo je četrnaest godina od ubistva dvoje i ranjavanja četvoro srpske dece u Goraždevcu na Kosovu. Ivan Jovović (19) i Pantelija Dakić (12) ubijeni su iz automatskog oružja 13. avgusta 2003. godine dok su se kupali u reci Bistrici, a njihovi drugovi Đorde Ugrenović (20), Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogicević (12) i Dragana Srbljak (13) teško su ranjeni.

Krajem 2010. godine istražitelji Euleksa su obustavili istragu zbog nedostatka dokaza.

UNMIK je posle napada u Goraždevcu saopstio da je "nepoznat broj ljudi iz žbunja otvorio vatru iz 'kalašnjikova' na 50-ak dece i mladih, većinom Srba iz goraždevacke enklave".

Kosovska policija je u istrazi saslušala 75 svedoka, među kojima i ranjene u napadu, a pretresla je i 100 kuća.

Posle napada predstavnici međunarodne zajednice obećali su da će "prevrnuti svaki kamen da pronađu počinioce", ali su ubice i danas na slobodi. Nije pomogla ni nagrada od milion evra koju je ponudio UNMIK.

Predsednik Kosova Hašim Tači položio je 2016. godine obišao spomenik ubijenim dečacima, i tada je rekao da se zaklinje da se nikada više neće ponoviti takvi zločini. Tači je takodje obećao da će raditi na tome da se svaki zločin rasvetli i kazni, ali i da se utvrdi sudbina nestalih.

XS
SM
MD
LG