Dostupni linkovi

Srbija: Većina mladih negativna prema EU


Tek svaka četvrta anketirana mlada osoba, u istraživanju sprovedenom od maja do juna 2017. godine u Srbiji, iznela je pozitivan stav o Evropskoj uniji rekao je Boban Stojanović, istraživač-saradnik Krovne organizacije mladih Srbije i saradnik na beogradskom Fakultetu političkih nauka.

„Dalje, bio sam poprilično iznenađen odgovorima na pitanje misle li da bi se u Srbiji živelo bolje kada bi ušla u Evropsku uniju. Sa „da“ je odgovorilo tek 25 posto mladih, da bi ostalo isto misli 32 odsto, da bi se živelo gore 17 odsto, a da ne zna odgovorilo je 26 posto ispitanika. Međutim, na pitanje podržavaju li ulazak Srbije u EU, 42 odsto mladih dalo je pozitivan odgovor, 32 odsto negativan, a da ne zna navelo je 26 posto mladih učesnika istraživanja“, kazao je Stojanović.

Kao evrorealiste sebe je označilo 60 odsto mladih, 18 posto sebe je opisalo kao evroskeptike, dok je evroentuzijasta tek 10 odsto ispitanih.

Na pitanje da li je demokratija najbolji oblik vladavine, svaka treća osoba je dala pozitivan, ali je isto toliko njih dalo i negativan odgovor.

Sa „da“ je čak 39 odsto mladih odgovorilo na pitanje da li podržavaju jakog vođu ili lidera koga će narod slediti, a 46 posto je dalo negativan odgovor.

„Ono što je indikativno i što se može videti u ovom istraživanju jeste da mladi što su stariji njihovo poverenje u demokratiju opada.“

Inače, od ukupnog broja nezaposlenih jedna četvrtina su mladi. Čak njih 48,2 odsto posao želi da nađe u javnom sektoru i administraciji, a tek svaka peta osoba se zaposli na poziciji za koju se školovala.

Mladi iz velikih gradova, pokazali su odgovori ispitanika, uglavnom žele da se isele u zapadnu Evropu jer smatraju da bi se njihove kvalifikacije i napori tamo više vrednovali.

Reultati istraživanja pokazuju i da 85 posto mladih smatra da država ne ulaže dovoljno u obrazovanje.

Veliki broj mladih, njih oko 60 odsto, zainteresovano je i prati šta se dešava u politici. Svakodnevno se preko interneta informiše oko 92 odsto njih, dok je više od 87 odsto svakodnevno na društvenim mrežama.

Navedeni podaci su deo istraživanja sprovedenog povodom 12. avgusta, Međunarodnog dana mladih. Sprovela ga je Krovna organizacija mladih Srbije, a podržala Švedska, u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“.


XS
SM
MD
LG