Dostupni linkovi

Peking: Američki razarač narušio kineski suverenitet


Južno kinesko more

Kina je izrazila "snažno nezadovoljstvo" zbog plovidbe američkog razarača blizu njenog veštačkog ostrva u spornim vodama Južnog kineskog mora, čime je narušen njen suverenitet.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang izjavio je da potez SAD "ozbiljno narušava kineski suverenitet i bezbednost i ozbiljno ugrožava sigurnost ljudi na liniji fronta na obe strane".

"Kina je čvrsto odlučna da čuva svoj teritorijalni suverenitet i pomorske interese", rekao je Geng, dodajući da će delovanje SAD naterati Kinu da preduzme mere u cilju daljeg jačanja "odbrane nacionalne teritorije".

Geng je rekao da je kineska mornarica "identifikovala američki ratni brod, upozorila ga i oterala".

Američki ratni brod prošao je u četvrtak blizu kineskog veštačkog ostrva u spornim vodama Južnog kineskog mora, u operaciji kojom demonstrira slobodu plovidbe, izjavio je neimenovani zvaničnik američke mornarice.

On je u izjavi za AP rekao da su kineski brodovi bili u blizini kada je ;razarač "Džon S. Mekejn" prošao pored grebena Misčif.

Američki zvaničnici kažu da će vojska nastaviti da plovi, leti i deluje gde god joj je to dozvoljeno medjunarodnim pravom, a Kina stalno protestuje zbog takvih operacija.

Teritorijalni sporovi u strateški važnim vodama izmedju Kine sa jedne i Tajvana, Bruneja, Malezije, Filipina i Vijetnama, s druge strane, pojačani su pošto je Peking prethodnih godina počeo da gradi veštačka ostrva u spornim vodama Južnog kineskog mora.

Na tri takva ostrva napravljene su piste, a na nekim ostrvima su navodno instalirani sistemi raketne odbrane.

XS
SM
MD
LG