Dostupni linkovi

Predstavljen program 11. Vukovar Film Festivala


Čak 70 igranih i 10 dokumentarnih filmova bit će prikazano na 11. po redu Vukovar Film Festivalu (VFF), koji se na niz lokacija u Vukovaru, ali i u Osijeku, Valpovu i Belom Manastiru održava od 21. do 26. kolovoza.

Program festivala predstavljen je danas u Zagrebu i složen je po receptu koji ne može promašiti – red najboljih i nagrađivanih filmova u Berlinu, Cannesu i Sundanceu, red biranih domaćih i stranih dokumentaraca, red koncerata hrvatskih bandova.

Festival otvara mađarski film Tijelo i duša čija će redateljica Ildiko Enyedi biti na festivalu, bit će prikazana dva canneska pobjednika - francuski 120 otkucaja u minutiRobina Campilla, intimno svjedočanstvo o borbi protiv AIDS-a koji je osvojio Grand Prix, te ruski Bez ljubavi Andreya Zvyagintseva koji je osvojio nagradu žirija na canneskom festivalu, a sa Sundance Film Festivala stižeMoja ljubavna priča s Kumailom Nanjianijem i Zoe Kazan, koja je po ocjeni kritike najpametnija romantična komedija godine, i još gotovo 70 igranih naslova.

Svojim angažmanom posebno se izdvaja mađarski film Jupiterov mjesec Kornéla Mundruczóa, koji se bavi životom većinomsirijskih izbjeglica u izbjegličkim kampovima u Mađarskoj.

Hrvatska je zastupljena dugometražnim igranim filmom Mrtve ribe Kristijana Milića, dokumentarcemŽivot od milijun dolara Roberta Zubera i sa još tri filma, a kako se radi o festivalu filmografije podunavskih zemalja, Srbija je zastupljena s tri filma - Rekvijem za gospođu J Bojana Vuletića sa Mirjanom Karanović, koji je po ocjeni umjetničkog direktora VFF Deana Sinovčića najbolji srpski film ove godine, kratki igrani film Stefana Ivančića Kamen u ruci i autobiografski dokumentarac Ljubiše Samardžića Panta rei. Vuletić će također biti na vukovarskom festivalu.

Među dokumentarcima koji će biti prikazani valja izdvojiti Prljave igre njemačkog novinara Benjamina Besta o korupciji u svjetskom nogometu.

U edukativnom dijelu festivala biti će održane 4 radionice, a u glazbenom dijelu bit će koncerti hrvatskih rock-bandova Detour, Jinx i Kojoti.

O nagradama odlučuju dva žirija – onim za igrane filmove predsjeda glumac Emir Hadžihafizbegović, a stručni sud za dokumentarce daju njemački redatelj i producent Tim van Beveren,poljski redatelj Marek Tomasz Pawlowski inagrađivana hrvatska redateljica Irena Škorić.

Vukovar Film Festival od Hrvatskog audio-vizualnog centra dobiva 275.000 kuna (36.500 eura) i od grada Vukovara 80.000 kuna (10.500 eura), izvijestio je direktor VFF-a Igor Rakonić.

Među medijskim pokroviteljima festivala su i Hrvatski radio Vukovar i vukovarski Radio Dunav Zajedničkog veća opština.

XS
SM
MD
LG