Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Raul Kastro predsedniku Venecuele: Nećeš ostati sam


Raul Kastro

Kubanski predsednik Raul Kastro poručio je svom savezniku, predsedniku Venecuele Nikolasu Maduri, da neće ostati sam u političkoj borbi i suočavanju s "maltretiranjem međunarodne zajednice", prenela je danas kubanska televizija.

Kastro je u pismu u kojem je sa "ogromnom revolucionarnom radošću" čestitao izbor i formiranje sporne Ustavotvorne skupštine u Venecueli, naveo da su Kubanci oduvek bili "avangarda u pružanju solidarnosti" socijalistima u Južnoj Americi i da će tome "ostati posvećeni".

"Tebi sada predstoje dani teške borbe, maltretiranje međunarodne zajednice, blokade i lišavanje, ali nećeš ostati sam", naveo je Kastro u pismu predsedniku Venecuele.

Suočen s talasom protesta u kojima je stradalo 125 osoba za četiri meseca, Maduro je sve više izolovan zbog kritika međunarodne zajednice.

Kastro, koji bezuslovno podržava naslednika Uga Čavesa, predsednika Venecuele od 1999. do 2013. godine, krajem jula je odbio da posreduje u rešavanju političke krize u toj zemlji, navodeći da Maduro ima potpuni legitimitet da taj problem sam reši.

Kuba, koja je politički saveznik socijalističke vlade Venecuele, veoma je zavisna od nafte iz te zemlje. Kuba ima povoljnije uslove za dobijanje nafte jer besplatno upućuje kubanske lekare u Venecuelu, podseća Frans pres.

XS
SM
MD
LG