Dostupni linkovi

Poljska: Razgovori s Nemačkom o reparacijama biće teški


Aušvic
Aušvic

Šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski rekao je da je opravdano da Poljska zatraži od Nemačke reparacije za štete i zločine Drugog svetskog rata, jer 1953. godine kada ih se odricala, nije bila suverena država, ali je naglasio da će pregovori o tome biti izuzetno teški i da ih treba "voditi u tišini kabineta a ne preko medija".

"To je teška tema. Nije regulisana od kraja Drugog svetskog rata a odmah je počeo drugi rat, hladni rat. Godinama smo imali zemlju koja nije bila suverena i nije zahtevala reparacije. Ni Poljska nije bila suverena 1953. godine, ni tadašnja Istočna Nemačka", kazao je Vaščikovski poljskoj državnoj televiziji TVP.

Šef poljske diplomatije rekao je da ga ne čude rezultati najnovije ankete za TVP po kojoj preko 63 odsto Poljaka smatra da Poljska ima pravo da dobije posebne ratne reparacije od Nemačke za zločine nacista tokom okupacije Poljske i za materijalne štete.

"Poljska je bila jedna od zemalja koje su najviše stradale tokom Drugog svetskog rata od oba okupatora (Nemačke i SSSR). I nakon rata nije dobila odštetu, iako smo izgubili nekoliko miliona građana. Ne može se govoriti da se Poljska 50-tih godina odrekla reparacije zato što tada nije bila u potpunosti suverena zemlja. Takođe, nema nikakvih dokumenata da je tog odricanja uopšte bilo", kazao je Vaščikovski.

Poljska po dogovoru velikih sila posle poraza Hitlerove Nemačke nije dobila reparacije direktno, već su one išle Sovjetskom Savezu, a Moskva je po toj odluci trebalo 15 odsto reparacija da izdvoji za Poljsku a 1953. Poljska se na pritisak Kremlja odrekla reparacija kako se ne bi otežavao razvoj socijalističke Istočne Nemačke.

"Odluka iz 1953. godine može da se ospori, jer se ni ne zna čega se i prema kome Poljska odrekla", rekao je Vaščikovski.

Prema mišljenju poljskog ministra, svakako vredi pokušati ali prvo napraviti procenu ratnih šteta, iako će razgovori o reparacijama sa Nemačkom biti veoma teški.

Poljska takođe zamera Nemačkoj što je iz sredstava koje plaća kao odštetu žrtvama zločina, preživelim logorašima ili ljudima sa okupiranih teritorija odvučenim na prinudni rat od ukupno 70 milijardi evra za sve za poljske žrtve izdvojila samo 1,5 milijardu evra.

Po rečima Pavloša, problem za pregovore o reparacijama predstavljaće to što su sve poljske vlade nakon pada komunista potvrdile da se Poljska reparacija odrekla i to zvanično u sporazumima o razgraničenju i dobrim susedskim odnosima, a tada je dogovoreno da Nemačka samo jednokratno isplati 500 miliona tadašnjih maraka pojedinačno poljskim žrtvama, što Nemačka i čini.

Nije ni jasno koliko visoku sumu bi Poljska tražila, pošto se procene razlikuju, a neke govore čak i o sumi s kojom bi Poljska mogla da izgradi preko 600.000 kilometara autoputeva, prenosi Beta.

XS
SM
MD
LG