Dostupni linkovi

Poljski Jevreji traže od Kačinjskog da zaustavi antisemitizam


Jaroslav Kačinjski
Jaroslav Kačinjski

Predstavnici poljskih jevrejskih zajednica zatražili su u pismu lideru poljske vladajuće stranke Pravo i Pravda Jaroslavu Kačinjskom da se poljske vlasti suprotstave sve jačem antisemitizmu, koji po oceni poljskih Jevreja prelazi iz sfere govora mržnje i u fizičko nasilje na ulicama, jer ne bi želeli da ponovo dožive progone, šikaniranje i hajku, javlja Beta.

"Sa velikim uznemirenjem pratimo jačanje antisemitskih stavova u Poljskoj, brutalizaciju jezika i ponašanja od kojih su mnoga uperena protiv naše zajednice. Ne pristajemo na to. Poljska je naš dom i ne želimo da se u njemu osećamo neželjeno a sve češće stičemo takav utisak", napisali su Kačinjskom u ime jevrejskih zajednica Ana Hipčinjska i Leslav Piševski.

Posebno su upozorili na nekoliko poslednjih izgreda, recimo kada je bivši kandidat levice na predsedničkim izborima, sada voditeljka na državnoj poljskoj televiziji i vatreni pristalica vladajućih konzervativaca Magdalena Ogurek, prozivala poslanika opzicije Mareka Borovskog zašto je njegov otac promenio svoje jevrejsko prezime.

Ogorčenje je izazvao i komentar poslanika vladajuće stranke Pravo i Pravda Bogdana Žonjca, koji je na Fejsbuku pitao zašto među pristalicama abortusa ima toliko Jevreja, uprkos holokaustu.

"Antisemitizam iz zone govore prelazi u dela", upozorili su u pismu na nedavni napad na izraelske sportiste, motivisan antisemitizmom, kao i na činjenicu da poljski desničarski ekstremisti iz Narodnog radikalnog bloka na raznim državnim manifestacijama nekažnjeno uzvikuju fašističke parole i nose nacionalističke zastave.

"Plašimo sa za bezbednost i našu budućnost u Poljskoj. Ne želimo reprizu 1968. godine", poručili su poljski Jevreji Kačinjskom.

Od dolaska na vlast u jesen 2015. godine Pravo i Pravda Jaroslava Kačinjskog promoviše "istorijsku politiku" u kojoj je jedan od glavnih elemenata da su Poljaci uvek bili žrtve i nikada vinovnici zločina, a posebno ne zločina tokom Drugog svetskog rata kada su bili pod okupacijom Hitlerove Nemačke.

Na esktremističku desnicu, posebno otkako je izbila migracijska kriza, poljske vlasti gledaju kao na vrelo patriotizma, ne opasnog ekstremnog nacionalizma i šovinizma, a glavne protivnike vide u pristalicama liberalne demokratije i ateistima i potomcima komunista, koje je Kačinjski označio javno za goru sortu Poljaka sa izdajništvom u genima.

XS
SM
MD
LG