Dostupni linkovi

Lavrov: Američki izaslanik za Ukrajinu uskoro u Moskvi


Sergej Lavrov (levo) i Reks Tilerson
Sergej Lavrov (levo) i Reks Tilerson

Specijalni izaslanik američkog predsednika Donalda Trampa za pregovore o Ukrajini uskoro će doći u Moskvu, izjavio je u nedelju ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Šef ruske diplomatije je rekao da mu je to kazao američki državni sekretar Reks Tilerson tokom razgovora u Manili, na marginama godišnjeg foruma Asocijacije država jugoistočne Azije (ASEAN).

Izaslanik Kurt Volker doći će u Rusiju da bi sa ruskim izaslanikom za rešavanje ukrajinske krize Vladislavom Surkovim razgovarao o sukobu na istoku Ukrajine.

Volker je prvi put otišao u Ukrajinu prošlog meseca, ubrzo pošto je imenovan za izaslanika.

Šef ruske diplomatije je rekao da se s američkim kolegom sastao jer nema alternative dijalogu.

Prema njegovim rečima, Tilerson ga je pitao za detalje o merama koje je Moskva najavila kao odgovor na američke sankcije.

Lavrov je izjavio da je objasnio Tilersonu kako će Rusija sprovesti te mere, ali nije izneo detalje.

Moskva je saopštila da SAD moraju da smanje broj svojih diplomata u Rusiji za 755.

Lavrov je, takođe, rekao da se Tilerson saglasio o nastavku dijaloga američkog podsekretara Tomasa Šenona i zamenika ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Rjabkova.

Taj kanal komunikacije je bio uspostsavljen radi rešavanja hitnih pitanja, ali ga je Rusija prekinula kada su SAD pooštrile sankcije.

Sastanak Lavrova i Tilersona bio je prvi sastanak šefova diplomatija dve zemlje od kada su SAD uvele nove sankcije Rusiji.

Tilerson ni pre ni posle sastanka nije komentarisao razgovor s ruskim kolegom.

XS
SM
MD
LG