Dostupni linkovi

Godišnjica nuklearnog napada na Hirošimu


Eksplozija bombe u Hirošimi

Japan u nedelju obeležava 72. godišnjicu američkog nuklearnog napada na Hirošimu što je bio prvi takav napad u istoriji čovečanstva.

Hirošima je ceremonijom, minutom ćutanja za stradale i pozivom za ukidanje nuklearnog naoružanja obeležila godišnjicu nuklearnog napada u kojem je poginulo 140.000 ljudi.

Gradonačelnik Hirošime Kazumi Matsui rekao je da "pakao nije stvar prošlosti" i pozvao je da "apsolutno zlo" nuklearnog oružja bude ukinuto.

Od 6. avgusta 1945. godine, kada su SAD bacile atomsku bombu na japanski grad, čime su ubrzale okončanje Drugog svetskog rata, do kraja te godine u eksploziji i od povreda i bolesti uzrokovanih radijacijom stradalo je oko 140.000 ljudi.

U narednim godinama, sve do danas, mnogi preživeli su umirali od leukemije i drugih bolesti uzrokovanih radijacijom, ali niko sa sigurnošću ne može da kaže tačan broj žrtava bombardovanja.

Bombarder B-29 "Enola Gej" u 8.15 po lokalnom vremenu sa visine od 9.600 metara izbacio je bombu nazvanu "Mali dečak", koja je posle 43 sekunde eksplodirala na 600 metara iznad zemlje. Procenjuje se da je temperatura u središtu eksplozije dostigla 3.000 do 4.000 stepeni Celzijusa.

Bomba, teška oko četiri tone, ubila je sve koji su bili u krugu od 500 metara i uništila 90 odsto grada. Oko 45 minuta posle eksplozije počela je da pada "crna kiša" radioaktivnih čestica.

Tri dana posle bombardovanja Hirošime, SAD su bacile atomsku bombu "Debeli čovek" na Nagasaki, gde je stradalo oko 74.000 ljudi, posle čega je Japan kapitulirao 15. avgusta.

Rat je zvanično završen dve nedelje kasnije, 2. septembra 1945. godine. U trenutku napada u Hirošimi je živelo 350.000 ljudi, od čega 40.000 vojnog osoblja. Danas taj grad ima 1,2 miliona stanovnika.

Prema nekim procenama, u napadima na Hirošimu i Nagasaki stradalo je više od 220.000 ljudi.

Svake godine u Hirošimu se uputi 10 miliona origamija ždralova, ptice koja u Japanu predstavlja simbol dugovečnosti i besmrtnosti.

XS
SM
MD
LG