Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Moskva: Brisel i Berlin odgovorni za proširene sankcije EU


Simensove gas turbine

Moskva zadržava pravo da odgovori na proširene sankcije EU Rusiji zbog slučaja isporuke turbina "Simensa" Krimu, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

U saopštenju se navodi da Moskva vidi EU i njemačku Vladu kao odgovorne za odluku o proširenju sankcija, te da Rusija žali što je preduzet jedan tako neprijateljski korak protiv jedne zemlje.

"Odluka Brisela da poveća broj ruskih zvaničnika i kompanija na listi sankcionisanih kao odgovor na navodno `nelegalnu` isporuku turbina `Simensa` Krimu je za duboko žaljenje", navodi se u saopštenju.

Evropska unija uvela je u petak sankcije trojici ruskih državljana i tri firme nakon što su gasne turbine koje je prodao njemački industrijski gigant Siemens preusmjerene u regiju Krima koju je anektirala Rusija.

Pojedincima - dvojici zvaničnika ruske vlade i visokom zvaničniku jedne od kompanija umiješanih u transakciju - bit će zamrznuta sredstva i uvest će im se zabrana putovanja, navodi EU u saopštenju.

Među sankcioniranima je zamjenik ruskog ministra energetike Andrej Čerezov, dodaje se u pravnom biltenu 28-članog bloka.

"EU je dodala trojicu ruskih državljana i tri kompanije umiješane u transfer gasnih turbina Krimu na listu osoba kojima su uvedene restriktivne mjere zbog njihovih akcija na podrivanju teritorijalnog integriteta, suvereniteta i nezavisnosti Uktrajine", dodaje EU u saopštenju.

EU tvrdi da uspostava nezavisnog snabdijevanja energijom Krima podržava njegovo "odvajanje od Ukrajine" i da su "gasne turbine suštinski element razvoja novih elektrana", prenosi AFP.

XS
SM
MD
LG