Dostupni linkovi

Brnabić: Radnici Goše i predstavnici ministarstva idu u Slovačku 


Radnici Goše štrajkuju više od četiri meseca
Radnici Goše štrajkuju više od četiri meseca

Premijerka Srbije Ana Brnabić danas je izrazila očekivanje da će sledeće sedmice u Slovačkoj biti održi sastanak radnika šinskih vozila "Goša" iz Smederevske Palanke koji štrajkuju zbog neisplaćenih plata s bivšim vlasnikom te firme Žos iz Slovačke.

Ona je novinarima rekla da je ministar privrede Goran Knžević u stalnom kontaktu s radnicima i da će u Slovačku na sastanak otputovati i predstavanici tog Ministarstva.

Radnici "Goše" štrajkuju više od četiri meseca i čekaju da im državni vrh pomogne u rešavanju problema u toj fabrici, podsetio je ranije danas predsednik Štrajkačkog odbora Milan Vujičić.

"Mi i dalje štrajkujemo, ali bez štrajka glađu i blokade pruge na međunarodnom Koridoru 10, zbog rizika od visokih temperatura", rekao je agenciji Beta Vujičić.

On je naveo da pomaka u pregovorima s poslovodstvom fabrike nema.

Kazao je da im je danas direktor preneo poziv nekadašnjeg vlasnika, slovačke kompanije ŽOS, da delegacija radnika i uprave dođu na razgovor u tu zemlju, jer je nezadovoljan pisanjem medija u kojima se ta firma pominje u negativnom kontekstu, čime se ruši njen ugled.

On je rekao da je ŽOS prodao "Gošu" kiparskom Lisnartu za 4,2 miliona evra, ali je istakao da ni predstavnici vlade još nisu utvrdili ko je pravi vlasnik fabrike.

Ministar privrede Srbije Goran Knežević uputio je ranije danas poziv za sastanak direktoru Lisnarta Elefteriju Kirijakou, na kome će se razgovarati o stanju u fabrici šinskih vozila "Goša".

To ministarstvo je podsetilo da je u proteklom periodu u više navrata i na više načina pokušavalo da stupi u kontakt s vlasnicima kompanije koja je vlasnik "Goše" iz Smederevske Palanke i nada se da će današnji poziv doprineti bržem rešavanju situacije u toj fabrici.

Radnici "Goše" su u štrajku od marta ove godine kada je proizvodnja obustavljena zbog neisplaćenih zarada od 2014. godine, nepovezanog radnog staža i neoverenih zdravstvenih knjižica.

Oni potražuju po 500.000 do 600.000 dinara, a oni koji su tužili poslodavca i milion do milion i po dinara zbog obračuna trogodišnje kamate.

XS
SM
MD
LG