Dostupni linkovi

Kremlj: Pensovi komentari o Balkanu, primer hladnoratovskog mentaliteta


Majk Pens
Majk Pens

Optužbe koje je izneo američki potpredsednik Majk Pens da Rusija radi na odvajanju Balkana od Zapada - destabilizuju južnu Evropu i predstavljaju hladnoratovski mentalitet Vašingtona, saopštilo je večeras ruskog Ministarstvo spoljnih poslova.

Pens je govorio o politici Rusije tokom posete Crnoj Gori u sredu na kraju turneje tokom koje je nastojao da uveri istočnu Evropu u privrženost Vašingtona u očuvanju nezavisnosti zemalja u toj regiji, uprkos sumnjama koje je podstakla mlaka podrška predsednika SAD Donalda Trampa NATO, ocenjuje Rojters.

"Žalosno je što Vašington sve dublje tone u primitivnu ideologiju Hladnog rata, a što nema nikakve veze sa realnošću", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se pozivaju SAD da prekinu sa "klevetanjem Rusije" i njene spoljne politike, koja se, kako se ističe, zasniva na poštovanju saveznika i spremnosti saradnje sa međunarodnim partnerima.

Tramp je juče potpisao zakon o novim sankcijama protiv Rusije, što je Moskva ocenila kao trgovinski rat i kraj nadama u bolje odnose sa američkom administracijom.

U saopštenju se navodi da nametanje “otvoreno destruktivnog izbora” balkanskim zemljama - "ili sa Zapadom ili sa Rusijom" - neizbežno vodi povećanju tenzija na evropskom kontinentu, destabilizaciji situacije u regionu.

XS
SM
MD
LG