Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Saslušanje Tuska u istrazi o padu predsedničkog aviona


Predsednik Evropskog saveta i bivši premijer Poljske Donald Tusk dao je danas iskaz u tužilaštvu u Varšavi u svojstvu svedoka u istrazi o padu poljskog predsedničkog aviona kod Smolenska 2010, kada je poginuo i tadašnji predsednik Leh Kačinjski, u kome je stradalo 95 putnika i članova posade.

Opozicija je poziv Tusku da svedoči nazvala političkim progonom, prenosi Frans pres.

Jaroslav Kačinjski, brat blizanac pokojnog predsednika i lider vladajuće konzervativne stranke Pravo i pravda, rekao je danas da Tusk "ima čega da se plaši".

Kačinjski je više puta optuživao Tuska da ima "političku odgovornost" za nesreću, a prethodnih dana je optuživao opozicione poslanike da su "uništili i ubili" njegovog brata.

Pre ulaska u zgradu tužilaštva, Tusk je novinarima rekao da "to što Jaroslav Kačinjski govori u parlamentu u napadima besa jasno pokazuje šta je cilj saslušanja".

Tužilaštvo je Tuska pozvalo da svedoči u okviru istrage o "nemaru državnih funkcionera" prilikom autopsije žrtava nesreće u kojoj je pored Leha Kačinjskog stradalo još 95 ljudi.

On je u aprilu svedočio i u istrazi protiv dva bivša šefa vojne kontraobaveštajne službe, optuženih da su prekoračili ovlašćenja u saradnji s ruskom Federalnom službom bezbednosti (FSB) posle nesreće. I tada je on osudio "politički karakter" saslušanja.

XS
SM
MD
LG