Dostupni linkovi

Trump podržao prijedlog zakona za smanjenje imigracije i ukidanja Zelene karte


Protest protiv zabrane ulaska izbjeglica iz svih stranih zemalja i strancima iz sedam država stavljenih na crnu listu
Protest protiv zabrane ulaska izbjeglica iz svih stranih zemalja i strancima iz sedam država stavljenih na crnu listu

Američki predsjednik Donald Trump podržao je prijedlog izmjena imigracionog sistema čime bi se smanjio broj legalnih migranata kojima je dozvoljen ulazak i boravak u SAD-u svake godine.

Trump se tako pridružio republikanskim senatorima Tomu Cottonu i Davidu Perdueu, koji su u februaru predložili zakon koji bi smanjio legalnu imigraciju za 50 posto tokom deset godina, izvještava BBC.

Ovaj zakon bi okončao program Lutrije Zelene karte i drastično smanjio broj izbjeglica kojima bi bilo ponuđeno trajno boravište.

Međutim, trebat će još mnogo vremena da ovaj prijedlog postane zakon, te će se vjerovatno susresti s otporom predstavnika obje stranke u Kongresu.

Republikanski senator Lindsey Graham, koji predstavlja Južnu Karolinu, kazao je da će taj zakon imati "katastrofalne" posljedice po ekonomiju njegove savezne države.

Trump je u srijedu u Bijeloj kući izjavio da je Cottonov i Perdueov plan "najznačajnija reforma našeg imigracijskog sistema u pola stoljeća".

"Ovaj konkurentni proces apliciranja će u prvi plan stavljati aplikante koji znaju engleski jezik, financijski izdržavaju sebe i svoje porodice i demonstriraju vještine koje će doprinijeti našoj ekonomiji", rekao je Trump.

Ovaj prijedlog zakona bi smanjio broj izbjeglica primljenih u SAD svake godine sa 110.000, koliko je odobrio bivši predsjednik Barack Obama, na 50.000.

Budući zakon značio bi ukidanje programa Zelene lutrije preko koje svake godine 50.000 ljudi dobije trajno prebivalište u SAD-u.

XS
SM
MD
LG