Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Hrvatska: Takse povećane radi zaštite potrošača


Sa pijace u Kragujevcu

Hrvatska ne smatra da je povećanjem naknada za kontrolu uvoznog voća i povrća iz trećih zemalja prekršila Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), rekli su u Ministarstvu poljoprivrede Hrvatske za beogradsku "Politiku".

Iz Ministarstva su naveli da nije riječ o vancarinskoj barijeri, već o naknadama za inspekcijski nadzor, koje, prema mišljenju Hrvatske, "nisu pretjerane".

Ističu da detaljna kontrola na granicama košta i zahtijeva širi obim posla, kao i veći angažman graničnih inspektora.

"Odluka o visini naknade za kontrolu usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima pravo je svake države članice, te naknadu od 2.000 kuna (270 evra) ne ocjenjujemo pretjeranom u poređenju s drugim državama članicama", rečeno je u hrvatskom Ministarstvu poljoprivrede.

Kao opravdanje odluke naveli su isključivo zaštitu potrošača, zbog čega je i donesen Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima, koji se primjenjuje od 15. jula, naveo je list.

"Nije riječ o diskriminaciji robe i trgovaca, koji dolaze iz susjednih i prijateljskih zemalja", istakli su u Ministarstvu, dodajući da se u tom propisu ništa nije mijenjalo u sistemu kontrole i da je on uveden još 2013. godine u skladu sa propisima EU.

Hrvatska je prije nekoliko dana usvojila mjere kojima je proširila spisak voća i povrća koje mora da prođe fitosanitarni nadzor na granici, i, uz to, 22 puta povećala takse pri uvozu ovih proizvoda iz zemalja koje nisu članice EU.

Zvaničnici Srbije osudili su te mjere i uputili notu, odnosno zahtjev da Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske u što kraćem roku kontaktira Ministarstvo poljoprivrede Srbije, kako bi situacija bila riješena.

Premijer Srbije Ana Brnabić poručila je da očekuje reakciju Evropske komisije, ukoliko ovo pitanje ne bude riješeno u komunikaciji dva ministarstva.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG