Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ruski helikopter za gašenje požara sleteo na niški aerodrom


Helikopter Mi-8, ilustracija

Helikopter "Mi-8" ruskog Ministarstva za vanredne situacije sleteo je sinoć oko 21.30 na niški aerodrom, gde su ga dočekali predstavnici Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije i Srpsko-ruskog humanitarnog centra (SRHC), prenosi Beta.

Direktor Srpsko-ruskog humanitarnog centra Bojan Glamočlija rekao je da će helikopter biti na dežurstvu u Nišu u slučaju požara minimum mesec dana, a maksimalno do tada do kada Vlada Srbije kaže da je potrebno.

"Preko nam je bio potreban ovaj helikopter jer imamo dosta požara na otvorenom i vidimo kako je sa požarima prošao region - Hrvatska i Crna Gora. Velikih požara sada ima u Makedoniji", rekao je Glamočlija.

On je istakao da će helikopter biti u svakom trenutku spreman da poleti na zadatak.

"Helikopter ima vedro koje može da ponese 3,5 tona vode, a može da se puni u rekama, jezerima i pokretnim rezervoarima. Takođe ima i opremu za spasavanje ljudi", naglasio je Glamočlija.

Prema njegovim rečima rusko ministarstvo za vanredne situacije spremno je, ukoliko se za to ukaže potreba, da u Srbiju uputi i dodatne helikoptere za gašenje požara iako i u Sibiru besne požari zbog visokih temperatura.

Načelnik Uprave za vanredne situacije u Nišu Srđan Mitrović je istakao da je helikopter "Mi-8" doleteo u Niš na osnovu sporazuma Vlade Srbije i Ruske Federacije o saradnji u oblasti humanitarnog delovanja u vanrednim situacijama.

Mitrović je kazao da su vremenske neprilike u Srbiji izuzetno nepovoljne i da je zbog visokih temperatura povećan broj požara na otvorenom.

"Do 19 časova imali smo 117 požara na otvorenom koje je gasilo više od 400 vatrogasaca sa 170 vozila. Sad imamo i podršku iz vazduha", naglasio je Mitrović.

On je istakao da su jedinice Sektora za vanredne situcije spremne da odgovore na sve izazove na terenu i da će, ukoliko se ukaže potreba, u gašenje požara biti uključene i helikopterske jedinice MUP-a Srbije.

Kapetan petočlane ruske posade Vladimir Serežev je kazao da je helikopter "Mi-8" proverena letelica koja može da obavlja nekoliko različitih zadatatka - da gasi požar, obavlja monitoring i izvidjanje, spasava nastradale i ugrožene ljude.

XS
SM
MD
LG