Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ljajić za RSE: Hrvatska drastično prekršila SSP, obratićemo se Briselu


Beograd će se obratiti Evropskoj komisiji: Ljajić

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je da uvođenjem vancarinskih barijera prilikom uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Srbije i drugih zemalja koje nisu članice Evropske unije (EU), Hrvatska „drastično krši Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i Evropske unije“.

Ljajić u pisanoj izjavi za Radio Slobodna Evropa navodi da će se Beograd obratiti Evropskoj komisiji, od koje će tražiti da se preispita odluka Hrvatske kao članice EU.

List „Politika“ preneo je da je Hrvatska promenila pravilnik o inspekcijskom nadzoru i proširila spisak voća i povrća koje mora da prođe fitosanitarni nadzor na granici ako dolazi iz trećih zemalja u koje se ubraja i Srbija, i odredila takse koje su 22 puta više od dosadašnjih.

„Što se tiče reakcije Srbije na ovu odluku Hrvatske, neke od mera koje su vezane za pojačan fitosanitarni nadzor se već sprovode. Ovde se očigledno radi o drastičnom kršenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i Evropske unije od strane Hrvatske, i to u članu 36. stav 1. u kome se kaže da ’od dana stupanja Sporazuma na snagu neće biti uvedene nove carine ili dažbine koje imaju isto dejstvo, niti će one koje se već primenjuju biti povećane’", navodi Ljajić.

Uz obraćanje Evropskoj komisiji, Srbija će, kako navodi Ljajić, kontaktirati i zemlje regiona, „pre svega Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu, koje su takođe pogođene ovom hrvatskom merom, u cilju zajedničkog nastupa pred Evropskom komisijom radi zaštite naših ekonomskih interesa“.

„Odluka Hrvatske predstavlja i drastično kršenje pravila i principa Svetske trgovinske organizacije, koja govore o tome da ne sme biti diskiriminacije između domaćih i uvezenih proizvoda u pogledu dažbina“, navodi Ljajić.

On u pisanoj izjavi dodaje da Srbija ne želi trgovinski sukob sa Hrvatskom, i da bi najbolje bilo da ovo pitanje bude rešeno na bilateralnoj osnovi, ali da, ukoliko to ne bude bilo moguće, ostaje da rešenje problema traži u okviru Evropske komisije.

XS
SM
MD
LG