Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Radnici Goše: Pismo Vučiću, pa tužba Strazburu


Radnici Goše: Seku nam struju, a platu ne daju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00

Radnici fabrike šinskih vozila Goša iz Smederevske Palanke zatražili su danas od predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić da im pomognu u rešavanju problema u fabrici.

Predsednik Štrajkačkog odbora Milan Vujičić, rekao je Radiju Slobodna Evropa da su radnici Goše uplašeni za sudbinu fabrike, radna mesta, ogroman novac koji im duguje bivši poslodavac slovačka kompanija ŽOS iz Trnave.

"Danas smo sprečili sudske izvršitelje da nam zaplene opremu i mašine, ali su oni najavili da će doći ponovo u pratnji policije. Ako nam zaplene mašine i opremu mi ćemo ostati bez svojih radnih mesta, a fabrika će otići u stečaj, a to znači da ćemo teško naplatiti i dugove koje firma ima prema nama", kazao je Vujičić za RSE.

On je ocenio da i država snosi deo krivice što se fabrika našla u ovako teškoj situaciji, zbog čega je najavio mogućnost tužbe Međunarodnom sudu za ljudska prava u Strazburu.

"Ako nam država ne pomogne da rešimo spor sa vlasnikom, moraćemo i nju da tužimo sudu u Strazburu", istakao je Vujičić.

“Potrebno je da svojim autoritetom utičete na otvaranje razgovora sa vlasnikom fabrike Goša u cilju rešavanja svih problema”, navodi se u otvorenom pismu koje su radnici uputili državnom vrhu i pozvali ih da posete tu fabriku.

Radnici navode da su u generalnom štrajku od 28. marta i da su prinuđeni da im se na ovaj način obrate za pomoć, jerim “dva i po meseca nije uplaćen ni jedan jedini dinar”.

“Nalazimo se u situaciji da nam se isključuje struja, blokiraju tekući računi, preti tužbama za neizmirenje komunalnih obaveza i ostalih obaveza prema bankama”, navodi se u pismu.

U pismu se objašnjava i da radnici ne mogu da stupe u kontakt sa vlasnikom fabrike, što je osnov za isplatu dela zaostalih zarada posle koje bi, kako navode, prestao štrajk i počeo redovan rad u fabrici.

Proizvodnja u Goši je obustavljena zbog neisplaćenih zarada od 2014. godine, nepovezanog radnog staža i neoverenih zdravstvenih knjižica.

Goša zapošljava 358 ljudi i bila je u vlasništvu slovačke firme ŽOS koja je prodala kiparskoj kompaniji Lisnart za 4,2 miliona evra.

XS
SM
MD
LG