Dostupni linkovi

Pens: Napad na jednu članicu NATO, napad na sve


Majk Pens u Talinu tokom susreta sa predsednicima baltičkih zemalja
Majk Pens u Talinu tokom susreta sa predsednicima baltičkih zemalja

Potpredsednik SAD Majk Pens rekao je tokom posete baltičkim zemljama u ponedeljak da će ih Vašington podržati u slučaju ruske agresije. On je istakao da SAD odlučno podržavaju NATO doktrinu o kolektivnoj odbrani.

Pensov stav izrečen u susretu sa predsednicima Estonije, Letonije i Litvanije, uoči ruskih vežbi u blizini njihovih granica, očito je imao za cilj da uveri ove zemlje u savezništvo Vašingtona nakon ruske aneksije Krima 2014. i mlake podrške predsednika SAD na početku mandata, ocenjuje Rojters.

Tramp je tokom posete sedištu NATO u Briselu u maju uznemirio saveznike odbijanjem da jasno podrži član 5. povelje Severnoatlantske alijanse o zajedničkoj odbrani, kritikujući umesto toga pojedine člance da ne izdvajaju predviđenih 2 odsto društvenog proizvoda.

“Jak i ujedinjen NATO je potrebniji sada nego u bilo kom trenutku od sloma komunizma pre četvrt veka i ne postoji veća pretnja baltičkim zemljama od agresije vašeg nepredvidivog susedna na istoku”, kazao je Pens na konferenciji za novinare sa predsednicima ove tri države.

“Na člu sa predsednikom Donaldom Trampom, SAD su snažno privržene našem članu 5. o međusobnoj odbrani. Napad na jednog od nas je napad na sve”, kazao je Pens.

Rusija planira sledećeg meseca velike vojne vežbe sa Belorusijom. Jedan od vodećih američkih generala izjavio je ovog meseca da manevri nazvani “Zapad” mogu biti “Trojanski konj”, tako što će ruska vojna oprema ostati u Belorusiji.

Ovaj američki vojni zvaničkik je kazao da Rusija i dalje “teži da prekraja međunarodne granice silom, podrivajući demokratije suverenih zemalja i deli slobodne zemlje, okrećući ih jedne protiv drugih”, prenosi Rojters.

Pens će posetiti i Crnu Goru, koja je nedavno postala članica NATO, i Gruziju, koja teži članstvu i vodila je rat sa Rusijom 2008. čije se snage nalaze u njenim separatističkim regijama Južnoj Osetiji i Abhaziji.

XS
SM
MD
LG