Dostupni linkovi

SPC za RSE: Nije odobren zahtev Makedonije


“Nadležni crkveni organ, iz razloga koji su dobro poznati, a nisu se promenili već niz godina, nije odobrio posetu državne delegacije Republike Makedonije manastiru Svetoga Prohora”, navodi se u pisanoj izjavi Informativne službe Srpske pravoslavne crkve za RSE na naše pitanje da li je doneta odluka po zahtevu Makedonije da u sredu, 2. avgusta, obeleži državni praznik Ilinden u manastiru Prohor Pčinjski na jugu Srbije.

Zahtev Makedonije je bio upućen Ministarstvu spoljnih polsova Srbije preko ambasade Srbije u Skoplju, a prema rečima šefa diplomatije Ivice Dačića, prosleđen je SPC jer je u pitanju manastir.

"Nema to veze sa državom, to je manastir. Ne može država da odlučuje o tome. Oni se svake godine obraćaju nama, mi to pošaljemo Crkvi, Crkva sa njima komunicira, a vi znate kakvi su odnosi što se toga tiče. Tu nema nikakve dileme", rekao je Dačić na konferenciji za novinare u Beogradu 25. jula.

Podsetimo da je premijer Makedonije, Zoran Zaev, 21. Jula u Sarajevu izjavio da čekaju na odgovor Srbije, ali da se neće ljutiti ako zahtev bude odbijen.

"Nadam se da ćemo dobiti odobrenje, ali ako ga i ne dobijemo nećemo se naljutiti", naglasio je tada Zaev.

XS
SM
MD
LG