Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Radnici 'Goše' još čekaju konkretnu ponudu rukovodstva


Radnici traže isplatu zaostalih plata, koje pojedinačno iznose preko 600.000 dinara

Radnici fabrike šinskih vozila “Goša” iz Smederevske Palanke još uvek čekaju konkretnu ponudu rukovodstva za rešavanje njihovih zahteva - isplatu zaostalih plata, koje pojedinačno iznose preko 600.000 dinara, povezivanje radnog staža i overu zdravstvenih knjižica.

Milan Vujičić predsednik Štrajkačkog odbora, rekao je za Radio Slobodna Evropa, nakon jutrošnjeg sastanka sa radnicima, da su oni nezadovoljni ponđenim opcijama za rešavanje spora, i odlučili da nastave četvoromesečni štrajk, kao i da su u opticaju svi oblicii protesta, uključujući i one najradikalnije.

“Radnicima sam jutros predočio obe varijante koje su nam u petak predstavili generalni direktor i Agencija za mirno rešavanje sporova. Verzija A je da počnemo da radimo bez isplate, a varijanta B je da idemo u stečaj. Međutim, radnici su ostali dosledni u zahtevima i traže da im se uplati novac pa da počnu sa proizvodnjom. Za stečaj kažu da im je bolje da prime devet bruto plata za otpremninu i 11 plata na birou, nego da ovde sede za džabe ili da rade, a da ne dobiju ništa”, kazao je Vujičić.

Prema navodima našeg sagovornika, konačna odluka još nije doneta jer radnici nameravaju da se bore svim silama protiv stečaja:

“Naše porodice žive od ove fabrike, ali da bi one živele od našeg rada mi moramo da naplatimo svoj rad što do sada nismo uspevali”.

Vujičić je poručio da se štrajk nastavlja i da su “sve opcije na stolu, uključujući i one najradikalnije”.

“Možda ćemo ponovo da aktiviramo štrajk glađu, ali to nam je zadnja varijanta. Možda ćemo ponovo da blokiramo pružni prelaz na Međunarodnom koridoru 10... Sve to zavisi od današnje ponude generalnog direktora Milutina Šćepanovića. Kada oni izađe sa finasijskom ponudom, odlučićemo o eventualnoj radikalizaciji protesta”, istakao je Vujičić.

„Goša“ zapošljava 358 ljudi i bila je u vlasništvu slovačke firme ŽOS iz Trnave, koja je ju prodala kiparskoj kompaniji „Lisnart“ za 4,2 miliona evra.

XS
SM
MD
LG