Dostupni linkovi

Bombarderi SAD preleteli Korejsko poluostrvo nakon probe Pjongjanga


Dva strateška bombardera B-1B preletela su Korejsko poluostrvo kao odgovor na poslednju raketnu probu koju je izvela Severna Koreja, saopštilo je vojno vazduhoplovstvo Sjedinjenih Država.

Demonstracija sile je direktan odgovor na lansiranje rakete Hvasong-14, navodi se u saopštenju vazduhoplovstva SAD koje prenosi Rojters.

Pjongjang je u petak lansirao interkontinentalnu balističku raketu, za koju tvrdi da može da stigne do kopnenog dela Amerika.

Takva proba izvedena je uprkos žestokim reakcija međunarodne zajednice zbog sličnih proba koje Severna Koreja periodično sprovodi.

“Severna Koreja ostaje najveća pretnja regionalnoj stabilnosti”, rekao je general Terens O’Šonesi, komandant vazudhoplovstva.

“Ako bi bili izazvani, bili bi spremni da reagujemo brzom, snažnom i smrtnosnom silom u vreme i na mestu koje odaberemo”.

Saopštenje je uslaedilo nakon što je predsednik SAD, Donald Tramp, na tviteru kritikovao Peking jer, kako je naveo, nisu učinili ništa kakop bi uticali na svog saveznika, Severnu Koreju.

XS
SM
MD
LG