Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kim Jong-un: Kopno SAD-a u dometu Pjongjanga


Vođa Sjeverne Koreje Kim Jong-un

Lider Sjeverne Koreje Kim Jong-un izjavio je danas da je druga proba interkontinentalne balističke rakete pokazala da njegova zemlja može pogoditi pogodi kopno Sjedinjenih Država.

Sjeverna Koreja je u petak navečer ispalila drugu interkontinentalnu balističku raketu koja je letjela dalje i duže nego prva, priopćile su zemlje iz te regije.

Kim je rekao da raketna proba Sjeverne Koreje predstavlja "ozbiljno upozorenje" za SAD, koje besmisleno "trube" prijetnjama ratom i pooštravanjem sankcija, navela je sjevernokorejska agencija KCNA.

Novinska agencija KCNA je prenijela da je Kim izrazio "veliko zadovoljstvo" nakon što je raketa "Hvasong-14" (Hwasong) dostigla maksimalnu visinu od 3.725 kilometara i prešla 998 kilometara prije preciznog slijetanja u vode u blizini Japana.

Agencija je javila da je proba izvedena u cilju potvrđivanja maksimalnog opsega i drugih tehničnih aspekata rakete koja je, kako je navedeno, može ponijeti "veliku, tešku nuklearnu bojevu glavu".

Analitičari su procijenili da je prva sjevernokorejska proba interkontinentalne balističke rakete izvedena 4. srpnja mogla dostići Aljasku, ali da je posljednjom raketnom probom proširen taj raspon.

Neposredno nakon sjevernokorejske probe, SAD i Južna Koreja su izvele zajedničku vojnu vježbu kako bi pokazale svoju sposobnost, priopćile su američke vlasti.

XS
SM
MD
LG