Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ubijen mladić na Zapadnoj obali


An Israeli flag is seen fleeting in front of a minaret and the Dome of the Rock on the Al-Aqsa mosque compound in Jerusalem's Old City, on March 17, 2016.

Jedan Palestinac je danas ubijen u pokušaju napada na vojnike kraj jevrejskih naselja Guše Ecion na Zapadnoj obali, javili su izraelski mediji, prenosi agencija AP.

Vojnici su na njega pucali dok je trčao ka njima naoružan nožem. Prije sedmicu je jedan mladi palestinski napadač nožem usmrtio troje Izraelaca u jevrejskom naselju Halamiš na Zapadnoj obali.

Najnoviji pokušaj napada na izraelske vojnike poklopio se s napetošću u najvećem jerusalimskom svetilištu gdje je džamija Al-Aksa. Mnogobrojni muslimanski vjernici okupili su se u petak tamo na tradicionalnim molitvama u podne.

Oni su se prethodno danima molili na ulicama kraj tog svetilišta, u znak protesta zbog novih izraelskih sigurnosnih mjera, uvedenih nakon oružanog napada koji se dogodio 14. jula, a u kojem su ubijena dva izraelska policajca.

Izrael je danas muškarcima mladjim od 50 godina zabranio da dodju na to mesto koje je sveto i za Jevreje. Manji neredi su sredinom popodneva izbili u kvartu Vadi al-Djoz kraj Lavlje kapije na ulazu u svetilište.

Kamenice su takodje bacane na izraelske sigurnosne snage kraj Kalandije, Vitlejema i Nablusa na Zapadnoj obali na dan kada su dvije rivalske palestinske frakcije Fatah i Hamas pozvale na masovne proteste.

Vlasti su medjutim rekle da su molitve na najvećem jerusalimskom svetilištu protekle mirno, prenela je agencija AP.

XS
SM
MD
LG